Putyin: Szorosabbá válnak Oroszország és Észak-Korea kétoldalú kapcsolatai

Putyin: Szorosabbá válnak Oroszország és Észak-Korea kétoldalú kapcsolatai

Az orosz elnök Észak-Korea „felszabadításának” napjára írt üdvözlő levelet Kim Dzsongunnak, aki szintén küldött válaszlevelet.

Észak-Korea és Oroszország azon dolgozik, hogy javítson a két ország kétoldalú diplomáciai kapcsolatrendszerén

- jelentette ki hétfőn Vlagyimir Putyin az észak-koreai KCNA hírügynökség szerint. 

Az orosz elnök Észak-Korea „felszabadításának” napjára írt üdvözlő levelet Kim Dzsongunnak, kifejtve, hogy szerinte a szorosabb kapcsolatok mindkét ország érdekeit szolgálnák, és segítenék a Koreai-félsziget és az északkelet-ázsiai térség biztonságának és stabilitásának megerősítését. 

A phenjani állami média szerint az észak-koreai vezető szintén küldött egy levelet Putyinnak, emlékeztetve, hogy az orosz–észak-koreai barátság még a második világháborúban kovácsolódott össze, amikor a Koreai-félszigetet megszálló Japán felett győzelmet arattak.

Kim szerint a két ország „stratégiai és taktikai együttműködése, támogatása és szolidaritása” azóta új szintre lépett, és közös erőfeszítéseik az „ellenséges” katonai erők fenyegetéseinek és provokációinak meghiúsítására irányulnak. A Reuters cikkében megjegyzi, az ellenséges erők kifejezése alatt általában az Egyesült Államokat és szövetségeseit szokták érteni. Észak-Korea első embere előrevetítette, szerinte az országa és Oroszország közötti együttműködés erősödni fog a Putyinnal való találkozás során 2019-ben aláírt megállapodás alapján.

Júliusban Észak-Korea elismerte független államként a két, Oroszország által támogatott szakadár „népköztársaságot” Kelet-Ukrajnában, és segítségüket is felajánlották a térség újjáépítésében. Ukrajna ugyanakkor azonnal megszakította kapcsolatait Phenjannal.