Putyin minden ukránnak felajánlotta az orosz állampolgárságot

Putyin minden ukránnak felajánlotta az orosz állampolgárságot

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn rendeletben kiterjesztette az orosz állampolgárság könnyített megszerzésének lehetőségét Ukrajna minden lakójára.

A hivatalos közlöny honlapján közzétett dokumentum szerint Ukrajna, és a csak Oroszország és Szíria által elismert luhanszki és donyecki "népköztársaság" állampolgárai, valamint ezen területeken állandó tartózkodási hellyel rendelkező hontalanok, köztük korábbi orosz állampolgárok, illetve azok, akik rendes eljárásban mondtak le orosz állampolgárságukról élhetnek a könnyített honosítás lehetőségével.

Az elnöki rendeletben hivatkozott orosz szövetségi törvény szerint az orosz állampolgárságot könnyített eljárásban igénylőknek nem szükséges öt év oroszországi lakhatást, nyelvismeretet, illetve állandó jövedelmet igazolniuk.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019. április 24-én írt alá rendeletet a könnyített honosítás lehetőségének kiterjesztéséről a luhanszki és donyecki régiók lakosai számára. Az idén májusban ezt kiterjesztették Zaporizzsja és Herszon megyére is.

A Moszkva-barát donyecki és luhanszki szakadárok által ellenőrzött területeken július 1-jén kezdték meg az orosz útlevelek kiadását. Korábban csak az oroszországi Rosztov megye négy helyszínén lehetett átvenni az ukrán szakadárok területeiről igényelt okmányokat.