Völner–Schadl-ügy: végrehajtó vall arról, hogyan szervezték be a százmilliós bizniszbe

Völner–Schadl-ügy: végrehajtó vall arról, hogyan szervezték be a százmilliós bizniszbe

Végrehajtók és végrehajtó-helyettesek szemszögéből így néz ki a Schadl György és Völner Pál által működtetett korrupt rendszer.

Végrehajtók és végrehajtó-helyettesek szemszögéből mutatja be a Schadl György és Völner Pál által működtetett korrupt rendszert új feltáró cikkében a Telex, miután a lap birtokába kerültek az ügyészségi nyomozóknak tett vallomások. A végrehajtói kar elnöke és a volt igazságügyi államtitkár nevével fémjelzett mechanizmus lényegét konkrét nevek és helyszínek megnevezése nélkül közölték.

Egy B.-nek nevezett végrehajtót 2017-ben szervezett be egy régi barátja, F. azzal, nem akar-e esetleg végrehajtó lenni. B. végül beszállt a bizniszbe, mostanra viszont már gyanúsított lett, s vallomásában az áll: 

„azt mondta nekem, hogy el tudja intézni azt, hogy végrehajtó legyek, ennek azonban az a feltétele, hogy a leendő végrehajtói irodám osztalékának a felét neki kell, hogy kifizessem.”

B. azt állította, F. mondta meg neki, hogy melyik öt helyre pályázzon, majd „már két héttel azelőtt jelezte, hogy jó eséllyel X város lesz az én helyem, mielőtt felhívtak volna a minisztériumból”.

Ám aztán más lett a felállás a bizniszben: F. már azt kérte, Schadl Györgynek kell a pénz harmada, és a fennmaradó kétharmadot felezné B. és F. Vallomása alapján B. úgy emlékezett vissza, hogy ekkor már nem tudott volna ebből kiszállni, így elfogadta az új feltételeket, és hozzátette, soha nem beszélt közvetlenül Schadllal, legfeljebb általános szakmai ügyekről nagyobb szakmai társaságban, de pénzről ekkor sem.

A végrehajtói tevékenységbe belekezdő B. F.-től kapott „13 vagy 16 millió forint” kölcsönt, a pontos összegre nem emlékezett. Vett egy Suzukit a munkához, számítógépeket, bútorokat az irodájába, majd idővel visszafizette a tartozást.

2018-ban F. újra jelentkezett, hogy „jó lenne osztalékelőleget felvenni, mert kellene neki a pénz”, a „neki” szóval egy harmadik személyre utalva. De a megállapodás megint egyoldalúan módosult: Schadl F. útján jelezte, hogy egyharmad pénz Völner Pálnak megy, úgyhogy az elosztás úgy változott, hogy a régi barát eltenné az összes osztalék háromnegyedét, a maradék egynegyed maradna B.-nél.

B. ennek kapcsán úgy vallott: „Ekkor már tartottam dr. Schadl Györgytől, hogy a kapcsolatai és a befolyása segítségével esetlegesen bosszút tud rajtam állni, amennyiben ellenszegülök.”

A pénzt mindig készpénzben vette fel B. a banktól, eleinte egy összegben, de később már részletekben, és adta át a „barátnak”, azaz F.-nek a nagyobb részét. Okiratot a pénzátadásokról nem készítettek, és tanú sem volt. 2020-tól az egyik pénzátadásra F. el akart hozni egy nagydarab férfit is, aki a pletykák szerint Schadl testőre volt, B. viszont azt kérte, hogy ne legyen ott senki.

B. évente 50-100 millió forintot fizetett ki 2018-tól, s vallomása alapján félt attól, ha nem fizet, Schadl ellehetetleníti a végrehajtói munkáját, erre maga F. is utalt. 

„Mesélte, hogy dr. Schadl György szavajárása közé tartozott az, hogy »Alaptan: Aki nem hajlik, az törik«”,

A bosszúálló típusként lefestett Schadlról F. azt is elmondta, hogy állítólag Apának nevezi Völner Pált. 

B. az ügyészség nyomozása szerint 2018 őszétől 2021 nyaráig összesen 190 575 000 forintot fizetett ki F.-nek.

Ám ebből B. szerint „azt, hogy F. mennyit adott Schadlnek, azt csak ő tudja”.

B. elmondása szerint 2019 körül egy ebéd során találkozott Schadllal, amikor is helyettesített egy másik körzetben. Majd kineveztek egy új végrehajtót, akit bemutattak B.-nek, és azt mondta: reméli, Voldemort nem fogja arra kérni, hogy ő is helyettesítsen.

A cikk szerint a nyomozók tanúként meghallgattak egy olyan végrehajtó-helyettest is, aki az egyik meggyanúsított, és a sajtóhírek szerint letartóztatott végrehajtó mellett dolgozik, dolgozott. Elmondása alapján a főnöke az irodából 2020-ban 110 millió forintot vett ki osztalékként, illetve később is vett ki több részletben több 10 milliós osztalékokat.

A végrehajtói kar hivatalának magas pozícióban lévő munkatársa szintén gyanúsítotti vallomást tett, s azt mondta, 2016–2017 körül lett neki világos, hogy Schadl minisztériumi kapcsolata Völner Pál, pedig akkor még nem tartozott a végrehajtás Völner alá az Igazságügyi Minisztériumnál.

Ezenkívül az is kiderült, hogyan machináltak a pontokkal, amikor a végrehajtói pályázatokra került sor. Ebben is együttműködött a Schadl vezette végrehajtói kar és az igazságügyi tárca.