Zelenszkij tagadja, hogy Trump nyomást gyakorolt volna rá

Zelenszkij tagadja, hogy Trump nyomást gyakorolt volna rá

A demokraták vádemelési eljárással támadnak az amerikai elnökre, mert szerintük nyomást gyakorolhatott az ukrán elnökre Joe Biden demokrata elnökjelölt-aspiráns és fia jövedelmező ukrajnai ügyleteinek feltárása érdekében.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő kijelentette szerdán New Yorkban, hogy Donald Trump amerikai elnök nem gyakorolt nyomást rá júliusi telefonbeszélgetésükkor – írja az MTI az Ukrajinszka Pravda hírportálra hivatkozva.

„Senki sem gyakorolhat rám nyomást, mert egy független ország államfője vagyok. Rám a világon csak egy ember gyakorolhat nyomást, a fiam, aki hatéves”

 - jelentette ki Zelenszkij orosz újságírók kérdésére válaszolva.

Az Ukrajinszka Pravda szerint a CNN amerikai televíziónak nyilatkozva Zelenszkij „magán- és bizalmas beszélgetésnek” nevezte a Trumppal folytatott telefonbeszélgetést. Ezt arra a kérdésre válaszolta: lát-e összefüggést az Ukrajnának hadiipari kiadásokra szánt amerikai pénzügyi segély visszatartása és a Joe Biden volt amerikai alelnök elleni nyomozásra vonatkozó követelés között.

Kitérő választ adott arra is, akarja-e, hogy a telefonbeszélgetésük leiratát nyilvánosságra hozzák. Erre mindössze annyit felelt: „meglátjuk”.

 

A demokraták vádemelési eljárással támadnak Trumpra

Az amerikai szövetségi képviselőház hivatalosan meg fogja vizsgálni, hogy indítson-e alkotmányos felelősségrevonási eljárást Donald Trump elnök ellen - jelentette be kedd este Nancy Pelosi, a testület demokrata párti elnöke. A házelnök szerint a vizsgálat azt hivatott kideríteni, hogy az amerikai elnök egy júliusi telefonbeszélgetésben valóban nyomást gyakorolt-e Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre Joe Biden és fia jövedelmező ukrajnai ügyleteinek feltárása érdekében.

 

Ukrán elemzők szerint Kijevnek az az érdeke, hogy kikeveredjen az amerikai belpolitikai botrányból, és mind a republikánus, mind a demokrata oldallal egyformán jó kapcsolatban legyen.