Zelenszkij a lehetőségét is kizárta, hogy Ukrajna területeket engedjen át Oroszországnak

Zelenszkij a lehetőségét is kizárta, hogy Ukrajna területeket engedjen át Oroszországnak

Az ukrán elnök azzal érvelt, hogy Oroszország csak a fegyverek nyelvén ért, és Putyinban még a párbeszéd szintjén sem bíznak. 

Volodimir Zelenszkij a lehetőségét is kizárta annak, hogy Ukrajna területeket adjon Oroszországnak a békekötésért – derül ki a BBC-n megjelent interjúból. Az ukrán elnök úgy látja, egy ilyen engedmény azt jelentené, hogy Oroszország "bármikor visszatérhet", míg a nyugati fegyverek közelebb hoznák a béke esélyét.

Zelenszkij elmondása szerint az oroszok tavaszi hadjárata már megkezdődött, s több irányból is érkeznek a támadások. Az ukrán erők azonban mindaddig ellenállhatnak Oroszország előretörésének, amíg nem indítanak ellentámadást – érvelt.

Ukrajna államfője úgy gondolja, a modern fegyverek felgyorsítják a békét.

"Oroszország csak a fegyverek nyelvén ért"

– húzta alá Zelenszkij, aki újfent a számos nyugati ország által ígért fegyverszállítmány érkezését sürgette.

Az ukrán elnök arra is reagált, hogy Aljakszandr Lukasenka a minap arról beszélt, Fehéroroszország csak akkor lép be Oroszország oldalán az ukrán-orosz háborúba, ha egy másik ország megtámadja. Ennek kapcsán azt mondta, reméli, hogy Belarusz nem csatlakozik a háborúhoz, de ha mégis, szavai szerint "harcolni fogunk és túléljük". "Óriási hiba lenne, ha megengednénk Oroszországnak, hogy Fehéroroszországot ismét egy támadás állomáshelyeként használja fel" – fűzte hozzá.

"Ma a túlélésünk az egységünk" – fogalmazott Zelenszkij annak kapcsán, szerinte hogyan fog véget érni a háború. Úgy véli, "Ukrajna a túléléséért küzd". Kiemelte, hogy biztonsági garanciákat akarnak, s szerinte

"bármilyen területi megalkuvás gyengítene minket, mint államot".

Zelenszkij leszögezte, nem önmagában a kompromisszumról van szó, hanem egyszerűen nem bíznak Putyinban, még a párbeszéd szintjén sem.