Zelenszkij: Ukrajna nem adja fel keleti területeit

Zelenszkij: Ukrajna nem adja fel keleti területeit

Ukrajna nem hajlandó feladni területeket az ország keleti részén, hogy véget vessen az Oroszországgal vívott háborúnak, és Ukrajna hadserege készen áll harcolni az orosz hadsereggel Donbasz térségében, egy olyan csatában, ami az egész háború menetét befolyásolhatja - jelentette ki a CNN-nek adott interjújában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Zelenszkij szerint Ukrajnának nincs garanciája arra, hogy Oroszország nem próbálkozik meg újra Kijev elfoglalásával, ha képes lesz elfoglalni Donbaszt. Az elnök úgy látja, ezért nagyon fontos számukra, hogy ott megállják a helyüket a harcban.

Mert nem bízom az orosz hadseregben és az orosz vezetésben

- fűzte hozzá az elnök, aki azt is elmondta: a világnak fel kell készülnie arra a lehetőségre, hogy Vlagyimir Putyin taktikai atomfegyvert vet be, mert nem tartja értékesnek az ukránok életét.

Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy az orosz erők által civilek ellen elkövetett gyilkosságokat, különösen a Bucsában történteket Joe Biden amerikai elnökkel egyetértve ő maga is népirtásnak tekinti.

Fact-check: ki követte el a népirtásokat Bucsában?

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára független vizsgálatot kért "az ukrajnai Bucsában meggyilkolt civilek képeivel kapcsolatban". Mint ismert, Bucsa városából az orosz csapatok kivonulása után mintegy 350 civil holttestet találtak. A helyiek szerint az oroszok követték el az értelmetlen vérontást.