Zelenszkij: Az invázió óta Putyin számomra egy senki

Zelenszkij: Az invázió óta Putyin számomra egy senki

Az ukrán elnök kijelentette, nem kíván Putyinnal tárgyalni, mert nem szavahihető, így ez csak egy új orosz kormánnyal jöhetne szóba.

Az ukrán elnök szerint már érzékelhetők élénkebb orosz támadó hadműveletek Ukrajna déli és keleti térségeiben. Volodimir Zelenszkij a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak adott, csütörtökön műsorra tűzött interjúban kijelentette azt is, hogy Oroszország részéről nem mutatkozik tárgyalási hajlandóság, de ő sem kíván tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Arra a kérdésre, hogy szerinte mikor várható újabb orosz offenzíva, és Ukrajna mennyire felkészült erre, Zelenszkij elmondta: az elmúlt hat napban Dél-Ukrajnában, Zaporizzsja környékén és a keleti országrészben máris észlelhetők intenzívebbé váló orosz támadások. Elmondása szerint ezekben a műveletekben az orosz fegyveres erők nagyon sok embert veszítenek. "Rendkívüliek a veszteségeik, de nem törődnek vele, nem is számolják őket. Mi számoljuk az ő veszteségeiket is, bár pontos számokat erről mi sem tudunk" - fogalmazott az MTI szerint az ukrán államfő.

Zelenszkij szerint többezres orosz veszteségekről van szó, és Oroszország sokkal nagyobb veszteségeket szenved, mint Ukrajna.

Arra a kérdésre, hogy milyen körülmények között lenne hajlandó béketárgyalásokra Oroszországgal, Volodimir Zelenszkij kijelentette: az oroszok nem akarnak semmiféle tárgyalást, és ez már az invázió előtt is így volt. "Ez Putyin döntése, és meggyőződésem, hogy Ukrajnát csak az első lépésnek tartja" - tette hozzá.

Zelenszkij elmondta, reméli, hogy amikor Oroszország kivonja fegyveres erőit Ukrajnából, elismeri majd, hogy mekkora hibákat követett el. Mint mondta, reméli azt is, hogy akkor már új kormánya lesz Oroszországnak. Az ukrán elnök szerint csak ebben az esetben elképzelhető a helyzet tárgyalásos megoldása.

Zelenszkij kijelentette: nem érdekli az a lehetőség, hogy Putyinnal négyszemközt tárgyaljon. 

"Beszéltem vele az invázió előtt, ez egy olyan ember, hogy mond valamit, aztán egész mást csinál"

- fogalmazott, leszögezve: 

"Az invázió óta ő számomra egy senki."

Az ukrán elnök hangot adott annak is, hogy nem akarja a harcokat orosz területre kiterjeszteni, csak azt szeretné, ha Oroszország minél előbb befejezné a háborút és a lehető leggyorsabban kivonná hadseregét Ukrajnából.

"Ha távoznak, vége a háborúnak" 

- tette egyértelművé az ukrán államfő.