Vona: én úgy értelmeztem, hogy Toroczkai gondolkodik

A Jobbik elnöke elmondta, hogy mikor és hol fogja bejelenteni azok nevét, akiket a párt elnökségébe javasol.

„A felkérése derült égből villámcsapásként ért, s bár a politikai pályán mozgó 10 emberből 9 biztosan azonnal igent mondott volna az ország második legerősebb pártja első emberének a felkérésére, én kapásból nemet mondtam. (...) Ásotthalom olyan, mint egy kicsi ország, és itt az emberek által – szimpatizáljanak bármilyen párttal – támogatva, értük dolgozva alkothatok, teremthetek. Eszem ágában sincs ezt egy parlamenti ellenzéki gombnyomogatásra cserélni, és nem hiányzik az életembe a mocskos pártpolitika sem. Nagyon jó helyen vagyok, imádom azt csinálni, amit most csinálok. Eddig sem hagytam cserben a közösségemet, Ásotthalom négyezer lakóját sem fogom elhagyni”

- írta a közösségi hálón Ásotthalom polgármestere az április 23-i bejegyzésében, amelyet a baloldali és a liberális, illetve a kormányközeli sajtóban is Vona Gábor kikosarazásaként értelmeztek.

Toroczkai ugyanakkor azt is hozzátette a Facebook-oldalán, nem fogja ölbe tett kézzel végignézni, hogy a húsz év alatt, vérrel, verítékkel nagyon sokak által felépített valódi nemzeti oldal pártja tönkremenjen.

„Jelenleg, amikor minden idők legdurvább támadása éri Európát, s megkezdődött az európai nemzetek végső megsemmisítése, a saját gyermekeim érdekében sem engedhetem meg, hogy eltűnjön a nemzeti (ha úgy tetszik, radikális) képviselet az Országgyűlésből. Az most a nemzethalállal érne fel. Márpedig a Jobbik előtt ma két út mutatkozik: vagy megsemmisül, vagy kormányozni fog. Sokan azért nem szavaznak még a Jobbikra, mert nem biztosak benne, hogy kormányképes lenne. Bár a polgármesterek rettenetesen leterheltek, ezért kockázatos őket az elnökségbe beemelni, ám a polgármesterek kicsiben kormányoznak, s kétségtelenül erősíthetik a Jobbik kormányképességébe vetett hitet. A belháborúnak semmi értelme, nincs újabb 10-20 évünk egy új pártot felépíteni”

- írta a polgármester. Az Index Toroczkai nemet mondott Vonának című cikkére külön reagálva az egyik hozzászólásban hozzátette:

„Azt viszont véglegesen leszögezhetem, hogy helyesen emeli ki a cikkíró, hogy Ásotthalmot nem hagyom cserben.”

Vona Gábor az ATV Egyenes beszéd című hétfő esti műsorában Toroczkai „elutasítására” úgy reagált:

„Szövegértelmezési különbségek vannak, én úgy értelmeztem azt, amit mondott, hogy gondolkodik ezen a lehetőségen.”

A Jobbik elnöke elmondta: az N1TV Vona7 című pénteki műsorában fogja bejelenteni azoknak a polgármestereknek a nevét, akiket a párt elnökségébe javasol. Vona Gábor ismét leszögezte: olyan emberekkel szeretne együtt dolgozni, akik a maguk közösségében, ahol őket ismerik, már győztek.

„A győzelem képessége és a mindennapi kormányzás tapasztalata az a két szempont, amit én az elnökségbe szeretnék behozni”

- mondta Vona. Szerinte a soron következő két évnek más prioritásai vannak, választási győzelemre készülnek 2018-ban, ezért szükségesek a személyi változások, amiért vállalja a felelősséget az elnöki vétójogát felhasználva.

A pártszakadásról szóló híresztelésekre reagálva elmondta: a politikai közösségük már nagyon sok próbát kiállt az elmúlt években, és ezt a próbát is ki fogja állni. „Így is fogom fel, ez egy próba, ami előttünk áll” – tette hozzá Vona. A Jobbik elnöke úgy fogalmazott:

„Meg kell tudnunk felelni egy ilyen személyzeti átalakításnak, hiszen ha kormányra kerülünk, ennél sokkal nagyobb kihívások várnak ránk.”

Vona Gábor azt is leszögezte, hogy egyetlenegy szavazót sem szeretnének elveszíteni, de 2018-ban, ahhoz, hogy megverjék a Fideszt, képesnek kell lenniük átlépni bizonyos pártkorlátokat és növelni a szavazótáborukat is.

„Az évadnyitón is úgy fogalmaztam, hogy hidakat kell építenünk a magyar társadalom különböző csoportjai között”

- mondta Vona Gábor. Ugyanakkor határozottan cáfolta, hogy a kormányzásért bármelyik párttal is koalícióra lépnének.

„Mi a társadalom többségét szeretnénk meggyőzni, nem pártokat”

- jelentette ki.