A Jobbik-kormány első intézkedése az elszámoltatás lesz

Mi várható a Jobbiktól? Vona Gábor a Lánchíd Rádióban értékelte az elmúlt éveket.

Vona Gábor a Lánchíd Rádió évértékelő műsorában úgy fogalmazott, pártja ezt a polgári értékrendet szeretné visszahozni, kiegészítve a problémák 21. századi megoldásával. A Jobbik miniszterelnöke szerint az a lehetőséghalmaz, amit akkor lehetett látni, az teljes mértékben elillant.  

Vona Gábor szerint ebből a polgári értékből táplálkozik ma is a Fidesz szavazók ragaszkodása, csakhogy a 2017-es Orbán Viktor már nem ugyanaz az ember, mint az első polgári kormány miniszterelnöke, hanem egy olyan ember, akit a hatalom megrontott.

Vona Gábor beszélt arról a dilemmáról is, ami a Jobbik néppártosodását előzte meg. A pártelnök szerint nem volt más választás, minthogy a politikai közösség átlépjen a 2010-es időszak után a 21. századba.

A bérunió kapcsán a pártelnök azt mondta: nagyon örül annak, hogy számos szövetségest sikerült találni az ügynek, azt viszont nagyon sajnálja, hogy a kormány ezzel szembemegy, és nem látta meg a lehetőséget, hogy felülemelkedjen a pártpolitikai vitákon. Emlékeztetett: ha nem tudjuk megoldani a bérek problémáját, akkor az akár az Európai Unió végét jelentheti. Mint mondta: Nyugat-Európa hosszútávú érdeke a bérek felzárkóztatása, hiszen nekik sem érdekük az, hogy Kelet-Európa kiürüljön, összeomoljon. Hozzátette: a bérek tekintetében még mindig Európa sereghajtója hazánk.

A 2018-as választásról szólva azt mondta, nemcsak az a kérdés, hogy a kormány és a Fidesz menjen, hanem az is, hogy mi lesz utána, mi várható a Jobbiktól. Mint mondta: ehhez személyekre és programra van szükség. Emlékeztetett a Vona '18-ra, a párt programjára és elvi nyilatkozatára is a pártelnök. 

"Mi nem árulunk zsákbamacskát, mi szeretnénk ezt a kormányt leváltani, és elmondjuk, hogy milyen országot szeretnénk építeni. És azt is elmondjuk, hogy mi az, amit megtartanánk."

Utóbbi kapcsán kiemelte a családpolitikát, a határon túli magyar politikát vagy épp a kerítést.

Beszélt arról is, 2018-ban kormányra kerülésük első intézkedése nem lesz más, mint az elszámoltatás.

Mint mondta: 

"Nem fogunk meginogni ebben a küzdelemben. Ha kell, akkor a magyarországi ügyészség megreformálásával, vagy akár személyi változtatásokkal, ha kell akkor egy korrupcióellenes ügyészség felállításával, ha kell akkor az európai ügyészséghez való csatlakozással, ha kell akkor törvénymódosításokkal. Minden jogi, politikai, társadalmi eszközt bevetve az elszámoltatásnak meg kell valósulni"

A politikus szerint mindennek nem bosszúvágyból kell megvalósulnia, hanem azért, mert a változáshoz elengedhetetlen a katarzis, és meg kell mutatni, hogy Magyarország nem lehet következmények nélküli társadalom.