Mindenre kiterjedő programot mutatott be Vona Gábor

Ehhez kéri a gyöngyösi választók támogatását a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

Vona hangsúlyozta, hogy egyéni jelöltként már 2010-ben és 2014-ben is konkrét, helyi viszonyokat érintő programmal állt a gyöngyösi választókerület polgárai elé, és ez 2018-ban sincs másképp. Kiemelte, hogy ez kettős jelentőséggel is jár számára:

"Nincs olyan a miniszterelnök-jelölti programomban, ami ne lenne fontos üzenet az itt élőknek, és nincs a helyi választókerületi programomban olyan, ami ne lenne beleilleszthető a kormányfői programomba."

Vona Gábor felidézte azt a hét pillért is, amit a Jobbik évadnyitó rendezvényén a leendő kormányzás irányvonalaiként jelölt meg, és melyek szerinte ugyan országos ügyek, de a helyi emberek életét is ugyanúgy meghatározzák. Ezekről bővebben az eseményről készült összefoglalónkban olvashat:

A Jobbik küldetése az, hogy „mindenkiben megtalálják a jobbik ént" (összefoglaló)

Szombaton tartotta szokásos évadnyitóját a Jobbik Magyarországért Mozgalom. A kulturális programokkal tarkított eseményen, melyen a párt országgyűlési képviselői, képviselőjelöltjei, tisztségviselői mellett több száz meghívott vendég is részt vett, Vona Gábor, a kormányváltó erő miniszterelnök-jelöltje hét pontban fogalmazta meg a pártja által felállítandó kormányzat stratégiai lépéseit.

A Jobbik jelöltje a következő programpontokhoz kérte a választókerület lakosainak támogatását:

1. Infrastruktúra-fejlesztés

Vona elengedhetetlennek nevezte a választókerület számára az infrastruktúra fejlesztését. A miniszterelnök-jelölt szerint a térség kettős arcát mutatja:

  • a választókerület déli részét előnyös helyzetbe hozza az M3-as közelsége,
  • a Mátrát és a térség északi felét viszont súlyos problémák jellemzik ezen a téren.

A Jobbik elnöke kiemelte, hogy ameddig nem szüntetik meg a különbségekből fakadó hátrányokat, addig nem lehet a választókerület egészét gazdaságilag és társadalmilag fejleszteni.

Külön hangsúlyozta a 23-as út fejlesztésének szükségességét - a Jobbik kétszer kétsávos koncepcióban gondolkodik, melyen a lehető leghamarabb lehetne eljutni Bátonyterenyétől Ózdra -, mellyel kapcsolatban a kormány több ígéretet is tett már, de az eredmények eddig elmaradtak, ami a pártelnök szerint komoly aggodalomra ad okot.

Ez Vona szerint a választókerület északi felét is bekapcsolná a gazdasági vérkeringésbe.

A gyöngyösi elkerülőút megépítését is szeretné elérni, amit a nagypolitika eddig minden választási kampányban megígért a városnak, ám nem lett belőle semmi.

Szólt a Tarnamenti elkerülőútról is, ami Pétervására, Sirok és Verpelét számára teremtené meg az M3-ashoz való csatlakozás lehetőségét, és megoldhatná az ottaniak közlekedési problémáinak nagy részét is.

Vona szerint az alsóbbrendű úthálózat általános állapota sem a XXI. századot tükrözi, amin szintén változtatni kellene.

Közelednek a választások: a Fidesz menetrendszerűen beígérte a gyöngyösi elkerülő út megépítését

Az MTI tegnap hozta a hírt, miszerint Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője hétfőn bejelentette: a kormány november 28-i döntése alapján megépül a 10 éve torzóban álló gyöngyösi elkerülő út, aminek előkészítésére elvileg 100 millió forintot szán a kabinet, kivitelezése pedig - hogy, hogy nem - csupán 2018 második felében kezdődhet meg.

2. A gazdaság és a turizmus fejlesztése

A pártelnök szerint nagyon nehéz, de nem lehetetlen feladat egy rossz országos gazdaságpolitikát helyben kompenzálni.

Vona kiemelte: a Jobbik országos gazdaságfilozófiájához hűen a gyöngyösi választókerületben is a mikro-, kis- és középvállalkozásokkal, illetve a családi kis- és középgazdaságokkal való stratégiai szövetségre alapoznák a térség jövőjét.

"Ez adó- és járulékcsökkentést, felülről bebetonozott adórendszert, kiszámíthatóságot, a bürokratikus időterhek és ráfordítások csökkentését, valamint a támogatásokhoz, forrásokhoz való hozzáférést jelenti - pártpolitikai hovatartozástól függetlenül"

- mondta Vona, majd hozzátette: véget szeretne vetni annak a világnak, hogy a választókerületben mindig azok a vállalkozások járnak jól, amelyek az épp regnáló kormány, vagy országgyűlési képviselő politikai szövetségeseivé válnak.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje kiemelte: ő nem politikai, hanem társadalmi szövetségeseket keres, akiknek fontos a választókerület és a régió fejlődése.

Hozzátette: a térség multinacionális cégeivel is jó viszonyra törekszenek - különösen a gyöngyösi ipari parkban jelenlévő vállalatokkal -, mert egy országgyűlési képviselőnek szerinte kötelessége, hogy az ilyen vállalatokkal is a legjobb viszonyra törekedjen. Ugyanakkor elmondta:

mindig szem előtt tartja majd az ezeknél a cégeknél dolgozó emberek érdekeit, és mindent megtesz, hogy az ő munkakörülményeik és béreik javuljanak.

A gazdaságfejlesztés fő irányait a következőkben határozta meg:

a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a bor- és szőlőágazat és a turizmus fejlesztése.

Utóbbit a térség lehetséges gazdasági motorjaként és óriási lehetőségként jellemezte, ennek fejlesztéséhez pedig három dolog szükséges szerinte:

  1. a pártfüggetlen, szakmai szempontok és összefogás előtérbe helyezése,
  2. a turisztika kínálatának és vonzerejének területi és színvonalbeli szélesítése és
  3. erős politikai lobbi.

3. A bérek növelése

Vona Gábor szerint ezt a programpontot nem lehet élesen elválasztani az országos folyamatoktól, ezért azon túl, hogy kiemelte a Jobbik béruniós kezdeményezésének kulcsfontosságú szerepét, nem is részletezte a kérdést.

Bérunió

Egyenlő munkáért egyenlő bért!

4. Az egészségügyi ellátás biztonságának megteremtése és szavatolása

"A gyöngyösi kórház vezetésével kormányoktól, pártoktól függetlenül mindig is jó volt a kapcsolatom, ami a jövőben is így marad"

- hangsúlyozta a Jobbik jelöltje, aki hozzátette: az ott dolgozók és az ott működő érdekképviseletek mindig számíthatnak rá, amin miniszterelnökként sem szeretne változtatni.

Megjegyezte: a gyöngyösi kórházon túl - az országos tendenciáknak megfelelően - a választókerületben az alap-, a szak- és a járóbeteg-ellátás komoly gondokkal küzd, és ez

"még az átlagosnál is alacsonyabb szinten érdekli a kormányt".

Vona hangsúlyozta: azt szeretné, hogy az összes ellátási forma a megfelelő színvonalon állna a választókerület lakosainak rendelkezésére.

Vona Gábor: a Jobbik-kormány egyik első feladata, hogy megmentse az alapellátást

„Szörnyű, de a magyar egészségügyben dolgozók egészségügyi állapota rosszabb, mint a magyar átlag. Akiknek a mi gyógyításunk a hivatásuk, betegebbek, mint mi"- mutatott rá Vona Gábor az egészségügyi rendszer fenntarthatatlanságára.Ebben az adatban a Jobbik miniszterelnök-jelöltje szerint benne van a magyar egészségügy minden kínja és baja, és az is, miközben

5. A közbiztonság megerősítése

Vona Gábor hangsúlyozta: szerinte a rendfenntartó szervekkel való kapcsolatokból is száműzni kell a pártpolitikát, és közölte, hogy jelenleg is a hivatásos állomány minden tagjával jó viszonyt ápol.

Külön kiemelte, hogy a társadalmi önszerveződést is támogatni fogja: a faluőrséget, a mezőőrséget, a polgárőrséget és az önkéntes tűzoltókat eddig is akár anyagi eszközökkel is támogatta.

A közbiztonság egyik fontos, a nagypolitika által viszont mellőzött aspektusának nevezte a drogprobléma kezelését. Mint fogalmazott: a szerhasználat különösen a fiatalok körében terjed, és egyre több bűncselekmény okozója.

"Országosan és helyben is szeretném megkongatni a vészharangot, és szeretném erre felhívni a politika, a pártok és a szakma figyelmét felhívni, mert ezzel valamit kezdenünk kell"

- fogalmazott a pártelnök, aki szerint - különösen az ország leszakadó régiói számára - olyan problémáról van szó, ami óriási károkat okoz és életeket is követel.

Vona Gábor: az egyenruhásokkal szövetségben védjük a magyar emberek biztonságát

Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje januári évadnyitó beszédében a párt leendő kormányprogramjába engedett bepillantást.A programpontok közül külön kitért arra, hogy az egyenruhások, tehát a rendőrök, tűzoltók, mentők, katonák vagy éppen a katasztrófavédelem más területein dolgozók eddig nem kaptak elegendő megbecsülést.Vona Gábor azt mondta, a Jobbik mindegyiküket meg fogja becsülni anyagilag, valamint társadalmilag is:

6. A helyi oktatás színvonalának növelése

Az oktatásról szólva Vona Gábor kiemelte, hogy a gyöngyösi egyetemnek az elmúlt években számos esetben kellett elszenvednie a felsőoktatási koncepciók különféle változásait, ami bizonytalanságot teremtett az intézmény körül.

Ezt a Jobbik miniszterelnök-jelöltje szeretné felszámolni, egyéni képviselőként pedig erős lobbistája kíván lenni az egyetemnek.

Mint fogalmazott:

a köz- és szakoktatás problémáit is elsősorban országosan kell rendbe tenni, ami a választókerület intézményeinek jövőjét is segítheti.

Vona Gábor elfogadta a diákok felhívását, ott lesz a miniszterelnök-jelölti vitán

Dúró Dóra és Vona Gábor még hétfőn kért egy személyes szakmai beszélgetést a diáktüntetések vezetőitől, majd kedden a Diákparlament képviselői ajánlották fel a pártok miniszterelnök-jelöltjei számára, hogy közösen vegyenek részt egy szakmai vitán, ahol megismerhetik egymás, és a diákság terveit, elképzeléseit. Vona Gábor elfogadta a felkérést, erről is kérdeztük Dúró Dórát.

7. A falvak élhetővé tétele

A Jobbik elnöke emlékeztetett, hogy a választókerületben 56 település található, melynek zöme falu.

Mint fogalmazott: az eddigi magyar kormányok folyamatosan "faluromboló politikát" folytattak, melynek hatásait jól tükrözik a Heves megyei falvakban uralkodó állapotok.

A kistelepüléseket szerinte reményvesztettség, kilátástalanság és menekülés jellemzi. Ezzel kapcsolatban a következőket hangsúlyozta:

"Az én jövőképemben mind országosan, mind a választókerületben virágzó, élhető és prosperáló falvak, községek szereplenek, ahonnan a fiatalok nem elmenekülnek, hanem örömmel költöznek ki, mert megtalálják a maguk számítását."

Harcra készen

Vona Gábor elmondta: a részletes program nyomtatásban és interneten is elérhető lesz a választókerületi lakosok számára.

A Jobbik elnöke egyúttal megerősítette korábbi szándékát, és élő, nyilvános vitára hívta a választókerületi fideszes jelöltet, Horváth Lászlót.

Vona szerint ebből ki kellene zárni az országos politikát:

"Én Horváth Lászlóval nem a Fidesz és a Jobbik országos harcairól szeretnék vitát folytatni, hanem a választókerület jelenéről és jövőjéről, ki, hogyan segítené a térségben élők életét."

A sajtótájékoztatóról készült videó itt tekinthető meg:

Egyedül küzd meg a Fidesszel Vona? - Gyöngyös MSZP-s polgármestere nem indul az országgyűlési választáson

A Heol beszámolója szerint Hiesz György könnyeivel küszködve jelentette be a lépést, és a következőképpen magyarázta döntését:"Mikor elvállaltam a felkérést a jelölésre és most is, amikor visszalépek akkor is azt mondtam, hogy nekem csak egy fontos van, a város szolgálata, ennek a hivatásnak a maximális ellátása és így talán sokkal többet tudok Gyöngyösnek tenni, szolgálni azzal, hogy ezt a kampányt most nem csinálom végig."