Vona: nem szabad lemondani róla, hogy minden magyar újra egy hazában éljen

Trianon és az elszakított magyarság ügye nem lehet pártpolitikai kérdés.

A nagyvilág számára meg kell mutatni, hogy a határon túli magyarok ügyében a magyarság az elsőtől az utolsó emberig egységes - fogalmazott a pártelnök, hozzátéve azt is, hogy senki sem sajátíthatja ki a határon túli magyarság ügyét, és senki se mehet szembe vele.
Vona Gábor a szülővárosában tartott ünnepi eseményen azt mondta: ezen az emléknapon a fájdalomból pozitív energiát kell meríteni, a tenni akarás energiáit. A jelenben nincs realitása, hogy minden magyar újra egy hazában éljen - folytatta -, de lemondani róla nem szabad.

"Most egy dolgot tehetünk, hogy a magyar álmot őrizzük szívünkben, és legalább lélekben, szellemben Trianon traumájától megszabadulunk, legalább a lelkünkben, a szívünkben ezt a feldaraboltságot megszüntetjük"

- fogalmazott. A pártelnök a politika felelősségének nevezte azt is, hogy a felnövekvő generációk megértsék a Trianonból fakadó fájdalmat és megismerjék, mi történt 1920. június 4-én.

Szólt arról is, hogy szintén a magyar közélet felelőssége, hogy ne vigye át a határon túlra a maga belpolitikai konfliktusait, az anyaország szerinte egy dolgot tehet: segíti és támogatja őket törekvéseikben.

Vona Gábor kijelentette: a politikának el kell érnie a nemzetközi színtereken, hogy a magyarság ügye végre téma legyen. Az elmúlt huszonöt év szégyene, hogy nem voltunk erősek, bátrak és egységesek ahhoz, hogy a nemzetközi szervezetekben ez megtörténjen, olyan téma legyen, amely konkrét napirendként jelenik meg és szövetségeseket is talál - közölte.

A megemlékezés zárásaként elhelyezték az emlékezés koszorúit a 6-os (württembergi) huszárok első világháborús emlékművénél.

Fejléckép: Gyöngyös Jobbik Közösség

Galéria: Béli Balázs