Vona: tarthatatlan az ápolók helyzete

A szakmai konzultációk újrakezdését sürgette Vona Gábor a Magyar Ápolási Egyesület visegrádi kongresszusához kapcsolódóan tartott sajtótájékoztatóján.

A pártelnök-frakcióvezető - aki részt vett a tanácskozáson -, azt mondta, a problémák aktualitását jelzik az egészségügyben zajló demonstrációk és tiltakozások, különösen az ápolók részéről.
 
Az ellenzéki pártvezető a legsúlyosabb kérdésnek a bérekét nevezte.
 
Tarthatatlan a helyzet - jelentette ki Vona Gábor, példaként említve, hogy az egészségügyi dolgozóknak nincs megfelelő ruhájuk a munkavégzéshez, és hogy egy friss felmérés szerint a magyar társadalomban éppen az egészségügyi dolgozók vannak a legrosszabb egészségi állapotban.
 
"Már a 24. óra után vagyunk" – jelentette ki.
 
A pártelnök azt mondta, a kialakult helyezettel kapcsolatban mindenekelőtt az őszinteséget hiányolja a kormány részéről. Úgy értékelt, hogy a kormány befogja a fülét, és nem az őszinte párbeszédre törekszik, hanem a problémák szőnyeg alá söprésére.
 
Vona Gábor hozzátette: mindenki tisztában van azzal, hogy a magyar költségvetés mozgástere szűkös, de az egyeztetéseknek sürgősen meg kell indulniuk, és "majd meglátjuk, hogy a realitások mit tesznek lehetővé".
 
A Jobbik vezetője közölte azt is, hogy fel kívánják erősíteni az ápolók hangját az Országgyűlésben, de a demonstrációkat is segíteni kívánják a maguk eszközeivel, lehetőségeivel.
 
Az ápolók, egészségügyi szakdolgozók helyzetét áttekintő, egyebek mellett a bérek, a képzés és a munkakörülmények problémáit számba vevő konferencián a Jobbik három országgyűlési képviselője mellett részt vett a KDNP, az LMP és az MSZP is.