"Vona úr, mit keres maga itt, valami választás lesz?"

A Jobbik nem fél az emberek közé menni - jelentette ki a Jobbik elnöke a valódi nemzeti konzultáció kapcsán.

A konzultáció anonim, semmiféle adathalászat, vagy alternatív Kubatov-lista készítése nem állt a szándékunkban - jelentette ki a Jobbik elnöke.

"Nekünk nem az a fontos, hogy ki küldi vissza, hanem az, hogy mi a véleménye az adott illetőnek és hozzátartozóinak"

Elmondta: a konzultáció az idei év legsikeresebb interaktív kommunikációs formája volt, hiszen elsöprő arányban küldték vissza a kérdőíveket. Már most kijelenthetem, hogy több százezres lesz a végeredmény, ráadásul igen szép számban online formában is kitöltötték azt - tette hozzá a pártelnök.

A három kérdés mellett a kérdőív kifejtős részében szinte minden kitöltő jelezte a bérek alacsony szintjének kérdését, a béremelés fontosságát. Ez számunkra is nagyon fontos visszajelzés volt, hogy az elkövetkezendő időszakban hangsúlyosabban kell a Jobbiknak ezekkel foglalkoznia - mondta.

"Vona úr, mit keres maga itt, valami választás lesz?"

- szólította meg még szerdán Dunaújvárosban a pártelnököt egy járókelő a politikus elmondása szerint. A Jobbik elnöke szerint ez hűen példázza a politika hozzáállását a magyar emberekhez,  amely csak akkor találkozik a társadalommal, amikor választásra készül.

"Bár mi nem készülünk választásra - holott az országnak szüksége lenne rá - mégis itt vagyunk, meghallgatjuk az emberek kérdéseit, véleményét, akár kritikáját is"

- mondta. Szerinte a Jobbik egy megérinthető, megtalálható párt. A Jobbik nem fél az emberek közé menni - jelentette ki a standolásról szólva Vona Gábor, aki arra kér mindenkit: küldjék vissza a kérdőívet, vegyenek részt Magyarország legnagyobb ellenzéki pártjának programírásában és a kormányprogram megalkotásában.

A párt szakmai beágyazottságának növelése is cél

A valódi nemzeti konzultáció a szakpolitikai kérdéseken túl egy más jellegű politikai kultúrát, az emberekhez való más jellegű hozzáállást valósít meg Magyarországon 

- jelentette ki Dúró Dúra, a Jobbik oktatási szakpolitikusa, aki szerint az ellenzéki párt valódi nemzeti konzultációja - szemben a kormányzati konzultációval - érdemi kérdésekkel, az ország sorsát valóban meghatározó kérdésekben kéri ki az emberek véleményét,sokkal olcsóbb, ráadásul az adatkezelés is törvényesen zajlik. 

Emlékeztetett: 2011-ben az adatvédelmi biztos a szociális konzultációval kapcsolatban megállapította, hogy az nem felelt meg az adatvédelmi szabályoknak, végül közigazgatási hatósági eljárást kellett kezdeményezni, hogy az adatkezelés törvényesen zajlódjon. Hogy ez nálunk ne fordulhasson elő - folytatta - már a kezdettől fogva együttműködünk az adatvédelmi és információs hatósággal, szakmai segítségüket kértük, mivel nem az a célunk, hogy az emberek adatait halásszuk, hanem ezekben a kérdésekben az emberek véleményét kikérjük. 

Emellett a VNK-val céljuk volt az is, hogy a párt szakmai beágyazottságát növeljék ezeken a területeken. Így az oktatás és az egészségügy területén már megtartott két sikeres konferencia után a párt a korrupció témájában november második felére szervez egy szakmai disputát - ismertette Dúró Dóra.

A szakmai szervezetek részéről nagy érdeklődés mellett zajlottak a már megtartott konferenciák, olyan, akár a baloldalhoz köthető értelmiség, illetve szervezetek is képviseltették magukat ezeken, amelyek korábban a Jobbikkal semmilyen kapcsolatban nem álltak. 

A Jobbik kész megszavazni az alaptörvény-módosítást, ha

- Nagyon csalódott voltam, ugyanis az alaptörvény-módosítást szeretnénk megszavazni. Amennyiben a letelepedési kötvények kivezetése megtörténik, erre akár 24 órán belül hajlandóak is vagyunk - erősítette meg Vona Gábor egy kérdésre válaszolva, majd hozzátette: úgy tűnik, hogy ez a letelepedésikötvény-biznisz a Fidesz torkán akadt.

"A legszerencsésebb az lenne, ha a vizsgálóbizottság keretében lehetőség nyílna arra, hogy megvizsgáljuk ezt a konstrukciót, ne csak Varga Mihály egyszemélyben, hanem a többi párt és a nyilvánosság is belelásson, mind gazdasági; mind nemzetbiztonsági értelemben válaszokat kapjunk."

Szintén kérdésre válaszolva a pártelnök kifejtette: nagyon rossz dolognak tartja, hogy az MSZP már jelezte, nem vesz részt az ötpárti egyeztetésen, hiszen a baloldali szavazók is azt várják, hogy a kötvények ügyét kivizsgálják

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz részéről érkezett-e eddig jelzés az egyeztetés kapcsán a pártelnök annyit felelt:

"Nem rezgett eddig a telefonomon a kormánypártok részéről sem"