Z. Kárpát Dániel: Követeljük az ingyenes bankolást az átlagjövedelem szintjéig!

Z. Kárpát Dániel: Követeljük az ingyenes bankolást az átlagjövedelem szintjéig!

A Jobbik-Konzervatívok szerint tarthatatlan, hogy 1400 milliárd forint éves profit mellett a bankok továbbra is súlyos költségekkel terhelik meg az ügyfeleket. Ezzel kapcsolatos javaslatukat a parlament elé terjesztik.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője a budapesti Bank Center előtt tartott sajtótájékoztatót csütörtökön. Az ellenzéki párt álláspontja szerint Magyarországon a bankok abnormálisan magas számlakezelési és egyéb költségekkel terhelik a lakosságot, ezért az átlagjövedelem mértékéig ingyenes számlavezetést követelnek.

Az elmúlt időszakban kapaszkodjunk meg, 1400 milliárd forintos profitot tett zsebre a bankrendszer Magyarországon, és a statisztikák, a mérések szerint Európa egyik legdrágább bankrendszerével találkozik a magyar ügyfél

– mutatott rá a jobbikos politikus.

Hozzátette: egy tipikus magyar bankszámla tulajdonosra akár évi 40 ezer forint banki költséget is ráterhelnek olyan jogcímeken, ami Európa más országaiban nem jellemző. Ekkora profitból a bankok lehetővé tudnák tenni az ingyenes bankolást az átlagbér szintjéig – szögezte le.

Z. Kárpát Dániel rámutatott: az a pénz, ami ott van a bankrendszerben, azért forog, hogy profitot hajtson a bankoknak, de a pénzintézetek további profit érdekében költségeket számláznak ki az ügyfeleknek. A Jobbik-Konzervatívok szerint a bankok épp eleget keresnek az ügyfelek pénzének forgatásával, „ne adóztassák tovább, a már adózott bevételeinket”. Alapvetően elvárható, hogy átlagbérig ne kelljen költségeket fizetni, illetve ne csak különböző feltételekkel járjon az ingyenes bankszámla.

Rámutatott: más európai országokban a bankoknak önmagában azért kell versenyezniük, hogy az ügyfelek náluk tartsák a pénzüket, így szóba sem kerülhet, hogy költségekkel terheljék meg őket.

Magyarországon valahogy ez a logika kifordult önmagából, a bankmentő csomagok egymást érték, a devizahitelezés nevű merénylet során is, a mindenkori kormányok mindig a bankrendszer mellé álltak

– mutatott rá Z. Kárpát Dániel.

Leszögezte: egy tisztességes kormánynak az ügyfelek, az állampolgárok mellék kellett volna állnia. Az Orbán-kormány viszont a Bankszövetséggel írt alá megállapodást, kötötte meg az EBRD paktumot, a magyar ember pedig az utolsó helyre került. A Jobbik-Konzervatívok ezen szeretne változtatni.

„Látjuk, hogy merre tart a világ, a digitalizáció matricája alatt, folyamatosan kívánják távolabb tolni a polgárokat a készpénzhasználattól, alapvető jogaik gyakorlásától” – jelentette ki az ellenzéki politikus. Éppen ezért követelik azt, hogy ha már ekkora profitra tesz szert a bankrendszer, akkor legalább a bankszámlákat tegyék ingyenesség, legalább az átlagbér mértékééig.

Tegyék meg azt is, hogy ingyenes bankszámlacsomagot biztosítanak alanyi jogon minden érintett magyar polgárnak, akinek a pénzét egyébként forgatják, és akinek a pénzéből ezt az óriási profitot realizálni tudják!

A Jobbik már évek óta ezen az állásponton van, de most a statszitika is alátámasztja a követeléseiket, hiszen láthatjuk, hogy Európa egyik legdrágább bankrendszeréről van szó. Brutálisan sokba kerül az ügyfeleknek a bankszámlavezetés díja, pedig a bankok kiemelkedő profitot tudnának termelni pusztán az ügyfelek pénzének forgatásával.

Z. Kárpát Dániel azt ígérte, az ingyenes bankolásról szóló javaslatukat leteszik a Országgyűlés asztalára, és meglátják, hogy a kormány a magyar emberek, vagy pedig a bankrendszer oldalán áll-e majd, mint ahogy eddig.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)