Önálló lakhatási minisztériumot és bérlakásprogramot követel a Jobbik

Önálló lakhatási minisztériumot és bérlakásprogramot követel a Jobbik

Z. Kárpát Dániel szerint ahhoz, hogy a fiatalok számára ne egy sátor jelentse a jövőképet Magyarországon, megfizethető, normális színvonalú bérlakások tömegére lenne szükség. Ehhez már régen letették a szakmai koncepciót az asztalra.

Önálló lakhatási minisztériumot követel a Jobbik és egy olyan átfogó bérlakásépítési koncepciót, amellyel megszűnhet az a szégyenteljes helyzet, ami egy friss felmérés alapján előállt, miszerint egész Európában 35 város vizsgálata után a fizetésekhez képest, nálunk a legdrágább az albérlet, illetve nálunk a legmagasabbak a lakhatási költségek - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője.

Úgy látja, az új mérés arra is rámutat, hogy tarthatatlan a szülőföldön való boldogulás esélye Magyarországon. Z. Kárpát egy felállított sátorral illusztrálta, lassan milyen lakhatásra futja csak a fiataloknak.

A konzervatív párt alelnöke hangsúlyozta:

Ahhoz, hogy ezt a nagyon széleskörű feladatkört normálisan és hatékonyan kezelni lehessen, egy önálló lakhatási minisztérium létrehozását javasolják.

Kifejtette, bár már évekkel ezelőtt letették a Mi várunk bérlakásprogramot és más lakhatási javaslataikat az asztalra, a minisztériumok egymás között dobálták ezeket a kérdéseket, és láthatóan "nincs gazdája a gyereknek".

A Jobbik-Konzervatívok azt szeretné elérni, ha a lakhatás kérdésköre egy minisztériumban összpontosulna, amihez megfelelő költségvetési forrást, ha úgy tetszik, "kasszakulcsot" kapna.

Úgy látjuk, hogy legalább 300-400 milliárd forint az az összeg, amivel el kell indulni egy országos bérlakásépítési program tekintetében

- fogalmazott.

Kiemelte:

"Ha nem sátorban képzeljük el a jövőt, akkor évente legalább 5-10 ezer bérlakást kell építeni, ezeket bérelhetővé tenni maximum a piaci bérleti díjak feléért, néhány év elteltével pedig akár azt is lehetővé lehet tenni, hogy nagyon kedvezményes áron tulajdont szerezzenek a magyar fiatalok, családosok, illetve akár idősebbek ezekben az ingatlanokban".

De hogy megfelelően kezelhető legyen ez a rendszer, önálló lakhatási minisztériumra van szükség - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus rámutatott: jól látható, hogy az egymást követő Fidesz-kormányoknak nem fontos a magyar fiatalok lakhatási helyzetének megoldása. Mert ha fontos lenne, akkor nem lennénk utolsók ebben a rangsorban, nem állt volna elő az a helyzet, hogy a fizetésekhez képest itt a legdrágább a lakhatás biztosítása - mondta.

A Jobbik éppen ezért azonnali cselekvést vár el a kormánytól. Azt szeretnék várjuk el, hogy hozza létre ezt az önálló minisztériumot, rendeljen ehhez forrásokat is, mert a szakmai koncepció, hogy hogyan lehetne ezt az 5-10 ezer bérlakást megépíteni évente, már készen áll.

Politikai akaratra van tehát szükség, és arra, hogy a fiatalok számára ne egy sátor jelentse a jövőképet Magyarországon, megfizethető, normális színvonalú bérlakások tömegére lenne szükség

- zárta sorait Z. Kárpát Dániel.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)