Zavaros a kormány bevándorláspolitikája

Miután a betelepítési kvótáról szóló népszavazás kiírásához alaptörvény-módosításokra van szükség, a Jobbik hétfőn felszólította a kormányt, hogy oszlassa el a fennálló jogi akadályokat. A legnagyobb ellenzéki párt ez irányú javaslatát a Fidesz-KDNP ugyanis ismét lesöpörte az asztalról.

Z. Kárpát Dániel alelnök sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy pártja támogatja a népszavazás kiírását, ugyanakkor figyelmeztetett: a kérdés ne csak a jövőbeni betelepítésekről szóljon, hanem szabjon gátat a korábbi megállapodásoknak is.

Jelenleg ugyanis mintegy 170 ezer embert toloncolhatnának vissza Magyarországra. A Jobbik azt akarja, hogy erről is szóljon a népszavazás.

A jobbikos politikus közölte: múlthéten alaptörvény-módosítási javaslatot nyújtottak be azért, hogy meg lehessen tartani a népszavazást. Ugyanakkor ezt a Fidesz-KDNP-s képviselők már bizottsági szinten sem vették napirendre, pedig az alaptörvény módosítása nélkül nem lehet kiírni a szavazást.

Z. Kárpát Dániel emlékeztetett, hogy a Jobbik már tavaly is benyújtotta ezt a módosítást azért, hogy a bevándorlási krízisről meg lehessen kérdezni az embereket. Mint mondta, akkor a kormánypárti politikusok azzal érveltek az elutasítás mellett, hogy az drága, bonyolult, és nemzetközi szerződésekbe ütközik.

NAPI AKTUÁLIS - Mégsem lesz kvótanépszavazás?

Alaptörvény-módosítást kezdeményezett a Jobbik, hogy lehessen népszavazást tartani olyan nemzetközi szerződésekről, melyek Magyarország bevándorlási politikáját érintik. Ezzel könnyítené meg az utat a kormány által kezdeményezett kvótanépszavazás előtt. Az igazságügyi bizottság keddi ülésén azonban nem vette napirendre a Jobbik javaslatát.

A nemzeti párt képviselője szerint a kormányzat álláspontja miatt az is érthetetlen, hogy Körmenden és Szentgotthárdon miért építenének újabb menekülttáborokat. A Jobbik álláspontja az, hogy Magyarországnak minden körülmények között el kell kerülnie a tömeges bevándorlást, így nem szabad újabb táborokat építeni, a meglévőket pedig zárttá kell tenni, és távol kell helyezni a lakott területektől.

A parlamenti képviselő azt mondta, Orbán Viktor kormányfőnek egyértelművé kell tennie a Nyugat számára, hogy Magyarország sem visszatoloncolva, sem valamilyen kvóta alapján nem hajlandó befogadni egyetlen illegális bevándorlót sem.