Z. Kárpát Dániel: nulla százalékos áfát és árcsökkenést követel a Jobbik a válság miatt

Z. Kárpát Dániel: nulla százalékos áfát és árcsökkenést követel a Jobbik a válság miatt

A Jobbik egy olyan konkrét garanciarendszert dolgozott ki, amely szavatolná, hogy az áfa-csökkentés az árakban is megjelenjen.  

Nulla százalékos áfát és árcsökkenést követel a Jobbik! címmel tartott online sajtótájékoztatót Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, aki arról beszélt, az előttünk álló válság miatt nem véletlenül állt elő pártja az alapvető élelmiszerek áfatartamának csökkentésével, most pedig már egyenesen az 5 százalékos helyett a nulla százalékos áfakulcs alkalmazását javasolják.

"Magyarország kormánya ne nyerészkedjen a magyar családokon egy válság közepén!"

- emelte ki a magyar néppárt országgyűlési képviselője.

Jakab Péter: Legyen áfamentes az alapvető élelmiszer!

Az a helyzet, kedves barátaim, hogy ami most zajlik Magyarországon, az nem a Soros-terv, meg hasonló kamuválság. Ez most egy igazi. És a kormánynak lövése nincs hogy a nagyotmondáson meg a keménykedésen kívül mit is kéne tenni. Pedig világos - írja közösségi oldalán közzétett posztjában Jakab Péter.

Hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy az áfacsökkentés bizonyos esetekben elvezetett az árak csökkenéséhez, más esetekben ugyanakkor egyáltalán nem.

Éppen ezért szorgalmazzák azt, hogy egyszerre csökkenjenek az áfakulcsok, tehát ne lehessen a helyettesítő-termékekkel kijátszani azt a szándékot, hogy kedvezzünk a családoknak, továbbá a Jobbik azt is javasolja, hogy a mindenkori kormány kidolgozzon egy olyan garanciarendszert, amely szavatolja, hogy az áfacsökkentésből valóban árcsökkenés is legyen.

Az ellenzéki politikus szerint ugyanis fontos lenne, hogy a kereskedők ne trükközhessenek az átsorolások ideje alatt. Z. Kárpát Dániel konkrét tervet is vázolt ennek kiküszöbölésére.

Mint kifejtette,

ha minden nagykereskedelmi lánc etikai kódexben vállalja, hogy átengedi az árcsökkenést a rendszeren, a vállalás teljesülését pedig online lehetne ellenőrizni, akkor a kereskedőnek nem érné meg "lenyelni" a különbséget.

- vetette fel Z. Kárpát Dániel.

Z. Kárpát Dániel: Ne a magyar emberek fizessék meg a különadókat!

A világon semmiféle probléma nem lenne azzal, hogy a közteherviselés felé mozdulva, egy válságidőszakban mindenki vállalja a szükséges terheket. A gond azzal a viselkedéssel van, amit a kormánytól a korábbi hasonló esetekben láthattunk! - reagált közösségi oldalán közzétett bejegyzésében Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője a miniszterelnök mai bejelentésére a különadók bevezetéséről.

A Jobbik alelnöke úgy látja, ha az Orbán-kormánya akarná, el tudná érni, hogy az áfacsökkentésből árcsökkenés is legyen. Mint mondta, javaslatukat letették az asztalra, most már a kabinet térfelén pattog a labda.