Biztonságos munkahelyeket, retorzióktól megvédett szakszervezeti vezetést ígér a Jobbik

Programjukban felszámolnák a dolgozói kiszolgáltatottságot.

Bár a Jobbik készülő választási programja vállalkozóbarát, a kkv-knak és ás közületeknek nyújtott kedvezmények mellett megkövetelünk bizonyos dolgokat: a munkavállalói kiszolgáltatottság csökkentése érdekében érdemi lépéseket fogunk tenni – ígérte meg szerdai sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke. A munkavállalói önszerveződés, a munkahelyi biztonság, biztonságérzet, valamint az azt igénylő szakszervezeti vezetők esetében a védelem erősítését emelte ki az ellenzéki politikus.

Részleteket ismertetve Z. Kárpát közölte: az önszerveződés erősítése érdekében az egész intézményrendszert erősíteni kell, hiszen a korábbi húszról nyolc százalékra esett a szakszervezetekbe tömörült munkavállalók aránya. Sőt – tette hozzá –, ez a létszám is „felfelé torzít”, mivel sok szakszervezet erejét csak taglétszámmal mutatja. Ugyanakkor több esetben a vezetők olyan retorzióktól tartanak, melyek elriasztják őket attól, hogy teljes körben fejthessék ki tevékenységüket.

A munkahelyi biztonság kérdéskörét kifejtve Z. Kárpát Dániel ismertette: míg 2010 környékén nagyjából 17 ezer volt a bejelentett munkahelyi balesetek száma, addig ez a szám 2016-17-re egy 23 ezres szintet ért el. Ennek az emelkedésnek ki kell vizsgálni a hátterét! – hangsúlyozta az alelnök.

Be kell avatkoznunk annak érdekében, hogy a munkahelyi ellenőrzések során a szakszervezet is kapjon valós jogkört, szakszervezeti vezetők, szereplők is közre tudjanak működni a saját munkahelyük emberbarátabbá tételében

– húzta alá.

Harmadrészt jogi védelmet is biztosítanának a szakszervezeti vezetőknek. Példaként említette, hogy egy villamosiparban negyven éve dolgozó szakszervezeti vezető egyik napról a másikra elveszítette az állását, mert fel mert lépni a munkavállalók érdekében.

A Jobbik programja – miközben a munkáltatók számára nagyon komoly kedvezményeket biztosít – megköveteli, hogy a munkavállalók ne egy folyamatos kiszolgáltatottságban töltsék mindennapjaikat, főleg ne egy ilyen alacsony bérszínvonal mellett – mondta a jobbikos alelnök.