Záhony-gate: már húsz rendőr a rács mögött

További 14 rendőr előzetes letartóztatását rendelte el tegnap a Debreceni Törvényszék a záhonyi útlevélkezelők vesztegetési ügyében.

További 14 rendőr előzetes letartóztatását rendelte el tegnap a Debreceni Törvényszék a záhonyi útlevélkezelők vesztegetési ügyében. Velük együtt az utóbbi két napban összesen 20 gyanúsított került rács mögé. A gyanúsítottakkal szemben üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntette miatt folyik nyomozás.

Mint kiderült, a Nemzeti Védelmi Szolgálat az ügyben már régóta folytatott titkos nyomozást, sejtették, hogy a záhonyi határátkelőn szolgálatot teljesítő rendőrök között van, aki üzletszerűen hivatali vesztegetést fogad el. A KNYF történetének legnagyobb egyidejű műveletében a nyomozó hatóság részéről hetvenöten vettek részt, munkájukat a Készenléti Rendőrség 120 emberrel segítette. A főügyészség hétfőn csapott le, 39 helyszínen tartottak házkutatást, lefoglaltak több millió forintot és több ezer eurót, és tetten értek egy útlevélkezelőt, akinél 950 euró volt.

Az ügyész elmondta: a vesztegetések alapja az volt, hogy külföldi állampolgárok, akik Magyarország területére be- vagy kiléptek, „úgy érezték”, az útlevelükben 20-100 euró közötti összeget kell adniuk a magyar rendőröknek, hogy egyes szabálysértések, így a jármű megengedett súlyhatárának átlépését az egyenruhások ne vegyék figyelembe - írja a lap.