Központi utasításra leszedik a Jobbik plakátjait

Plakátháború újratöltve.

A közelmúltban írtunk arról, hogy a kormánypártok feles törvénnyel fogták be az ellenzék száját a plakátháborúban. A politikai plakátok kampányidőszakon kívüli betiltása nem kapta meg a kétharmados támogatást, szükség lett egy felvizezett verzióra, hogy elég legyen a feles többség is hozzá. Így vélhetően alkotmánysértő módon sikerült átvinni az elképzelést.

Ez a jogszabály azt mondja ki, hogy a pártok hirdetési felületet csak listaáron vásárolhatnak, kedvezmény nélkül. Néhány nappal ezelőtt a Jobbik úgy játszotta ki ezt a törvényt, hogy vásárolt 1100 plakáthelyet, így tulajdonosként kikerültek a szabályozás alól.

Nem bírják elviselni

Később megjelentek újra a párt üzeneteit immár Jobbik felirattal hirdető plakátok. Zala megyében ezt olyannyira nem tudják tolerálni, hogy a Zala Megyei Kormányhivatal határozatot hozott annak érdekében, hogy eltávolítsák ezeket a plakátokat.

A hivatalos indoklásban a fent már említett településképvédelmi-törvényre hivatkoznak, ami ugye ellehetetlenítette a plakátolást. Azt írják, hogy a plakátot egy bizonyos médiahirdetésifelület-értékesítő cég tette közzé. Ez azonban nem igaz, a Jobbik ugyanis a saját tulajdonában lévő helyeken közvetíti üzeneteit.

Egy szemtanú arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Városgazdálkodástól két ember érkezett a helyszínre, akik eltávolították a plakátot. Az üggyel kapcsolatban kerestük a Zala Megyei Kormányhivatalt is, de a témában illetékes személlyel nem tudtunk beszélni.

Frissítés: eltűnik a többi kormánykritikus plakát is

A hvg.hu egy másik határozatról is beszámol, amit a megyei kormányhivatalok sorra kézbesítenek Simicska Lajos cégeinek. Ez alapján el kell távolítani az Orbánékat gengszterező, illetve az "Ők a félelem - Mi a remény" feliratú plakátokat is. A portál értesülései szerint a kormányhivatali határozatok azzal érvelnek, hogy

"a jelöletlen plakátok nagyban hasonlítanak a Jobbik korábbi plakátaira".

A hvg.hu-nak Puskár Anett, a Publimont tanácsadója azt mondta: amennyiben a jogsértő határozatokat nem vonják vissza, a cég bírósághoz fordul, és hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz.

Jobbik: a kormányzati diktatúra erővel támadt a szólásszabadságra

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón reagált a történésekre. Hangsúlyozta, hogy a Jobbik nem fogadja el a diktatórikus eszközöket, felveszik a kesztyűt és harcolni fognak a "korrupt diktatúra" ellen.

A párt egyértelműen törvénysértőnek tartja a Zala Megyei Kormányhivatal határozatát, azt egyetlen törvény sem szabályozza, hogy milyen plakátokat tehetnek a saját felületeikre. 

Ezt a határozatot meg is támadják bírósági úton. Azok ellen, akik részt vettek az akcióban, kártérítési pert indítanak. Szilágyi azt is hozzátette, hogy valószínűleg felsőbb utasításra cselekedtek így Zalaegerszegen.