Enerhoatom: elrabolták az oroszok a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgató-helyettesét

Enerhoatom: elrabolták az oroszok a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgató-helyettesét

Valerij Martinyukot ismeretlen helyen tartják fogva, és valószínűleg kínozzák is a vállalat szerint.

Orosz terroristák elrabolták hétfőn a zaporizzsjai atomerőmű emberi erőforrásokért felelős vezérigazgató-helyettesét, Valerij Martinyukot, ismeretlen helyen tartják fogva, és valószínűleg kínozzák - közölte kedden az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom vállalat.

"Az oroszok ily módon igyekeznek megszerezni a számukra rendkívül szükséges információkat a zaporizzsjai atomerőmű alkalmazottainak személyi adatairól annak érdekében, hogy az ukrán személyzet mielőbb a Roszatom orosz atomenergetikai konszernhez kerüljön át" 

- állította közleményében az Enerhoatom. A vállalat szerint 

"az orosz megszállók a szó szoros értelmében kínzást alkalmaznak a zaporizzsjai nukleáris létesítmény dolgozóival szemben, nem riadnak vissza a kegyetlen zaklatástól".

A vállalat ezért felhívással fordult a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójához, hogy segítsen kiszabadítani az elrabolt vezérigazgató-helyettest.

Az MTI emlékeztet, Ihor Murasovot, a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját október 1-jén rabolták el oroszok, majd október 3-án elengedték. Murasov a továbbiakban már nem folytatta munkáját a nukleáris létesítményben, hanem - a NAÜ közlése szerint - visszavonult, hogy családja körében legyen. A feladatait Petro Kotyin, az Enerhoatom elnöke vette át - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. A zaporizzsjai atomerőmű körülbelül hét hónapja orosz megszállás alatt van, de továbbra is ukrán személyzet működteti.

Rakétacsapás érte Zaporizzsja lakónegyedét, sokan meghaltak, köztük gyerek is

Rakétatámadás érte vasárnapra virradóra a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja városát, helyi hivatalos források szerint legkevesebb 17-en meghaltak, sokan pedig megsebesültek. Kórházi források szerint a halálos áldozatok között gyerek is van. 

Közben folytatódtak a rakétacsapások

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat kedden azt közölte, az orosz erők kedden ismét több ukrán nagyváros ellen hajtottak végre támadásokat, köztük a délkeleti országrészben lévő Zaporizzsjára 12 darab Sz-300-as rakétát lőttek ki, egy helyi lakos pedig életét vesztette. Hozzáfűzték, hogy az orosz erők polgári objektumokat vettek célba. 

Anatolij Kurtyev, a városi tanács titkára szerint Zaporizzsjában egy oktatási intézményben, egy egészségügyi intézményben és lakóépületekben keletkeztek károk a reggeli rakétatámadás következtében.