Zelenszkij: Megszaporodtak az orosz rohamok az ukrajnai frontokon

Zelenszkij: Megszaporodtak az orosz rohamok az ukrajnai frontokon

Az ukrán elnök szerint az orosz-ukrán háborút tekintve súlyosbodik a helyzet katonai jelentések alapján.

Ukrán katonai jelentések szerint jelentősen megnövekedett az orosz csapatok rohamainak száma az ukrajnai frontvonalakon - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon.

Az államfő keddi közlésében kifejtette, hogy

különösen súlyos a helyzet a Donyeck megyei Avgyijivkánál, és a harkivi régióban lévő Kupjanszknál.

Hangsúlyozta egyúttal, hogy az ukrán katonák tartják állásaikat, és folyamatosan támadó hadműveleteket kezdeményeznek. Zelenszkij szavai szerint Oroszország ezen felül bosszút próbál állni az ukrán erők által visszavett déli Herszon városon, amelyet folyamatosan ágyúz, anélkül, hogy ebből katonai haszna származna.

Az MTI szerint az elnök ismételten leszögezte, hogy az Ukrajna által létesített fekete-tengeri gabonafolyosó - az orosz támadások ellenére - továbbra is működik. Megjegyezte, hogy mostanra a folyosón áthaladt szállítmányok összsúlya elérte a négymillió tonnát, és "a pozitív dinamika változatlan".

Folytatják az ellentámadást

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője egy egyesült államokbeli rendezvényen - amelyről az Ukrajinszka Pravda hírportál a Bloomberg amerikai hírügynökség alapján számolt be -, azt mondta, hogy az ukrán ellentámadás folytatódik, és az ukrán fegyveres erők "megvetették a lábukat" Herszon megyében a Dnyeper (Dnyipro) folyó orosz megszállás alatti bal partján.

Az ukrán főügyészség hivatalos honlapján arról számolt be, hogy azonosították azt az orosz oldalon harcoló két katonát, akik részt vettek Volodimir Vakulenko ukrán gyermekíró lelövésében és további három ember meggyilkolásában a harkivi régió megszállása során. Mindkét gyanúsított luhanszki származású. Az írót 2022 márciusában ejtették fogságba 14 éves fiával együtt, és agyonlőtték. Halálára csak tavaly novemberben derült fény.

Az Ukrajinszka Pravda helyi kormányzók közléseiből készített keddi összefoglalójában azt emelte ki, hogy hétfőn az orosz erők támadásai következtében három helyi lakos vesztette életét és 15 - köztük egy gyermek - megsebesült Herszon megyében, a donyecki régióban pedig három helyi lakos sebesült meg.

A 314 ezret közelíti az oroszok embervesztesége

Andrij Rajkovics, az ország középső részében lévő kirovohradi régió kormányzója arról adott hírt, hogy az ukrán erők reggel megsemmisítettek egy orosz rakétát.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében közölte, hogy

az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 920-szal 313 470-ra emelkedett.

Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellet nyolc orosz harckocsit, húsz tüzérségi rendszert és 15 drónt.

(Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijevi sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)