Zelenszkij szerint Oroszország "nagy kívánsága" volt az, ami kialakult Izraelben

Zelenszkij szerint Oroszország "nagy kívánsága" volt az, ami kialakult Izraelben

Az ukrán elnök kíváncsi lenne, milyen lépéseket tartalmaz Trump békeformulája, miszerint "egy nap alatt" képes lenne lezárni a háborút.

Ukrajnára nincs jó hatással az, hogy a világ figyelme Izrael felé fordult, a Közel-Keleten zajló háborús konfliktus nem segít országának - ismerte el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Fox News amerikai tévécsatorna által kedden sugárzott interjújában.

Az ukrán államfő a hírtelevíziónak adott interjúban

megállapította, hogy a közel-keleti helyzet, azaz az izraeli-palesztin háború szintén egy kihívás a világ számára, és azt mondta, hogy Oroszország "nagy kívánsága" volt az, ami kialakult Izraelben.

Volodimir Zelenszkij fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy országa további segítséget kapjon az orosz agresszió elleni harchoz, és úgy fogalmazott: "remélem, a Kongresszus segít nekünk, és az Egyesült Államok mellettünk áll majd".

Az ukrán elnök az MTI szerint azt is kifejtette, Ukrajna készen áll arra, hogy az Egyesült Államokkal közösen hadiipari gyártókapacitást építsen ki, ami mindenki számára nyereséget hozna.

Zelenszkij belátta, hogy az ukrán erők az oroszok ellen a szárazföldön nem tudnak sikereket felmutatni, ahogy fogalmazott, a "harctér nem küld jó üzenetet". Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Fekete-tengeren van előrelépés, és azt mondta: az orosz fekete-tengeri flotta egy részét sikerült megsemmisíteni, aminek következtében Oroszország már nem rendelkezik a korábbi tengeri erővel.

Az ukrán elnök fontosnak jelölte meg a harcot a "közös értékekért", de megjegyezte, hogy az ukránok veszítik életüket a háborúban és nem az európaiak, vagy az amerikaiak.

Úgy vélte, hogy Ukrajna a globális hatalmi konfliktus középpontjában áll. Az orosz-ukrán háború lezárásáról szóló tervek közül azokról, amelyek a Donbasz és a Krím átadásával járnának, azt mondta, hogy az "nem béketerv", és egy ilyen forgatókönyvre Ukrajna nem áll készen.

Donald Trump volt amerikai elnök azon kijelentésére, miszerint "egy nap alatt" képes lenne lezárni a háborút, Zelenszkij azt mondta:

meghallgatná, milyen lépéseket tartalmaz az exelnök és republikánus elnökjelölt-aspiráns békeformulája.

(Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijevi sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)