„Ha végre itt a nyár, és meleg az idő…” - Zenei fesztivál kalauz II. rész

Szubjektív rendezvényajánló, főként a rock/metal kedvelőknek.

Július 11-16.
8. Alterába Fesztivál – Körmend, Rába Szabadidőcentrum

Nagy neveket vonultat fel 2017-es programjával a háromszoros Pro Art díjas körmendi Alterába Fesztivál. A rendezvény öt napja alatt Magyarország kiemelkedő klubzenekarai lépnek színpadra a jól ismert, családias környezetben. Többek között Halott Pénz, Vad Fruttik, 30Y, Ismerős Arcok, Ossian, Magashegyi Underground, PUF, Sziámi And Friend's, PASO, Péterfy Bori, Mátyás Attila Band, Aurora, Moby Dick, Anna and the Barbies, Bagossy Brothers, Firkin, Ed Philips and the Memphis Patrol, Soulwave, Apey and the Pea, Tökéletes Helyettesek, Hollywood Rose, Action, Diggiman Live, Fatal Error koncertekre kerül sor. Mint a felhozatalból látható, idén újra lesz rock nap a keményebb zene kedvelőinek.
A fesztivál a Facebook-oldalán idén is indított egy szavazós versenyt feltörekvő zenekarok számára, ami alapján 11 csapat biztosan fellép majd az „Ország legnagyobb kerti partiján”. A koncertek mellet Budai Tibi Bácsi vetélkedőjére is sor kerül, amelyen értékes nyereményeket lehet nyerni, szombaton pedig a 30Y fogja főzni a másnapos gyomrok gyógylevesét.
További infók: www.facebook.com/events/1387958184565689
Névjegy: www.facebook.com/alteraba

Július 11-17.
EFOTT – Velence, Északi strand

Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójára 2017-ben ismét a Velencei-tó partján kerül sor, amely idén egy nappal hosszabb lesz, mint az eddig megszokott, mert vasárnap is teljes napi programok várják a közönséget. A rendezvény fő előadói: Sean Paul, Hurts, Borgole, Tinie Tempah, de mellettük a külföldi mezőnyből a Flux Pavilion, a Dyro, és a Vinai előadására is sor kerül. A hazai kínálatból a legnépszerűbb pop, rock, alternatív és metal csapatok, illetve a hip-hop, és az elektronikus zene képviselői, valamint a hagyományőrzés jegyében a Muzsika sziget fellépői sem hiányoznak.
Az év legnagyobb hallgatói fesztiváljának idén a 650 éves jubileumát ünneplő Pécsi Tudományegyetem a házigazdája. A hat helyszínen megrendezésre kerülő koncertek mellett – többek között – különböző sport-, gasztro-, turisztikai- és színházi programokkal, valamint az EFOTT Challenge nevezetű versennyel várják az érdeklődőket a szervezők.
A fesztivál sajtótájékoztatójáról készült korábbi anyagunk itt olvasható.
További infók: www.facebook.com/events/1749010855416765
Névjegy: www.facebook.com/efott

Július 19-23.
X. Campus Fesztivál – Debrecen, Nagyerdő

Idén már tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Campus Fesztivál, ahol az évfordulóhoz méltó, izgalmas és sokszínű események várják a közönséget. A programkínálat az elmúlt évekhez hasonlóan igen változatos, a különböző helyszíneken a rock, az elektronikus, a világzenei és jazz koncertek mellett számos más műfaj képviselői is fellépnek. Kiemelt fellépők: The Prodigy, Lukas Graham, Alle Farben, Bingo Players, 2 Unlimited, Halott Pénz, Tankcsapda, Rúzsa Magdi, Kowalsky meg a Vega, Majka, Punnany Massif, Quimby.
A koncertek mellett több mint 200 nem zenei program is szerepel a kínálatban: irodalmi és színházi programok, közönségtalálkozók, pódiumbeszélgetések, felolvasóestek, filmvetítések, Dumaszínház, civil utca, gasztro- és borfalu garantálja a minőségi szórakozást, valamint – többek között – ezer négyzetméteren a Debreceni Egyetem várja majd a látogatókat.
Névjegy: www.facebook.com/campusfesztival

Július 20-22.
Sportalshow – Esztergom, Sportcsarnok Szabadtéri Színpad

Idén már harmadik alkalommal kerül megrendezésre Esztergomban a Sportalshowfesztivál. Ez az alapvetően rockzene orientált rendezvény idén a koncerteken kívül sok egyéb mást is kínál a látogatóknak. Könyvbemutatók, előadások és lemezbörze is színesíti a kínálatot.
A fesztivál három napja alatt 20 zenekar lép fel a tavaly elhunyt zenészbarát, Fritz-ről elnevezett nagyszínpadon. A magyar élmezőny képviselői közül a Road, a Sex Action, a Fish!, az Aurora, az Alvin és a Mókusok, és a Blues Company koncertjére kerül sor, ezen felül meghívást kapott a fesztiválra néhány kisebb zenekar is (Tűzkerék xT, The Joystix, Don Gatto, C.Y.D., Empyema, Ordog, Cadaveres, Vesztegzár, Autoharps, PineResin, ComeOn Rock Band, Sniffyction, Sunset), sőt a francia High-School Motherf*****s is tiszteletét teszi Esztergomban.
A rendezvény ideje alatt lehetőség lesz – a belépésre jogosító karszalaggal – kedvezményes múzeumlátogatásra (a listát a szervezőktől kell kérni a helyszínen), csobbanni a Dunában (a helyszíntől 50 méter a part), párakapus hűsölésre, és persze a már említett előadások és könyvbemutatók meghallgatására, illetve a Rejtélyek Háza is kínál majd kedvezményes krimitúrakat.
További infók: www.facebook.com/events/1881520062115044

Július 25-30.
East Fest – Mezőtúr, Városi strand

2017-ben hat helyszínen, és igen sűrű programmal várja a kilátogatókat Kelet-Magyarország legdinamikusabban fejlődő rendezvénye, az East Fest. Idén is a jól megszokott helyszínen, a Mezőtúri Városi Strandon és a mellette lévő hatalmas ligetben, gyönyörű, parkos környezetben kerül megrendezésre a fesztivál, melyet koncertfronton a magyar könnyűzenei élet krémje, a kimagasló minőségű színpadtechnika, a fesztivál idejére Mezőtúrra költöző, sajátos hangulatú építmények sokasága és a már-már meghökkentően alacsony árak jellemeznek. Kiemelt fellépők: Basshunter, Tankcsapda, Halott Pénz, Punnany Massif, StadiumX, Hooligans, Kowalsky meg a Vega, Wellhello. Napközbeni programokként a retró strand mellett rengeteg sportolási lehetőség, változatos játékok, Civil Falu, stand up és egyéb előadások teszik tartalmassá a bulikat megelőző órákat.
További infók: www.facebook.com/events/2136177543273127
Névjegy: www.facebook.com/EastFestMezotur

 

Augusztus 2-5.
20. Fezen Fesztivál – Székesfehérvár, MÁV pálya

Idén húsz éves a Fezen! A 1997-ben még Fehérvári Zenei Napokként, egy cirkuszi sátorral indult fehérvári fesztivál idei, jubileum programja finoman szólva is bombasztikusnak nevezhető, mind a kemény zenei és pop nagyszínpadok, mind a kisebb neveket felvonultató színterek felhozatalát tekintve.
Az öt helyszínen (Fehérvár Színpad, Harman Színpad, Petőfi Sátor, HammerWorld Csarnok, Captain Morgan Kert) megrendezésre kerülő, több mint száz rock, metal, pop, alternatív- és elektronikus zenei koncertre mindent rá lehet mondani, csak azt nem, hogy egysíkú a kínálat. A nemzetközi fellépők – Alice Cooper, Saxon, Ignite, Scooter, The Offspring, Glenn Hughes, Blind Guardian, Therion, Blues Pills, House Of Pain, Russkaja, Shaggy – mellett a hazai zenei színtér legjava is képviseli magát. Többek között színpadra lép a Tankcsapda, az Ossian, a Lord, a Road, a Depresszió, a Kalapács zenekar, a Moby Dick, a Dalriada, a Leander Kills, a Junkies, az Alvin és a Mókusok, a Paddy & The Rats, valamint a Halott Pénz, Majka & Curtis, a Belga, az Ocho Macho, Péterfy Bori & Love Band, a Brains, a Kiscsillag, Anna and the Barbies, Ganxsta Zolee és a Kartel, Siska Finuccsi, és az AkkezdetPhiai.
További infók: www.facebook.com/events/1612577402384785
Névjegy: www.facebook.com/FEZENFesztival

Augusztus 11-13.
RockBalaton – Fonyód, Piac tér

A magyar tenger déli partján egy igazán zúzós hétvégére várják a szórakozni vágyókat idei programjukkal a szervezők; ahogy a rendezvény szlogenje is jelzi: Válogatott fellépők, kihagyhatatlan koncertek, rocklegendák a RockBalatonon! 100% magyar élő rockzene, 0% tátogás.
Fonyódon a rock szerelmesei nem csak a Balatonban lubickolhatnak, hanem a legnagyobb magyar rock legendák (Ossian, Pokolgép, Rudán Joe Band, Deák Bill Gyula, Kalapács, Kárpátia) és a feltörekvő fiatal zenekarok által nyújtott élményben is, hiszen augusztus második hétvégéjén a RockBalaton fesztiválon megállás nélkül váltják egymást a színpadon. A koncertekre hangolódni, vagy azokat kipihenni sem lehetetlen akár az egész családnak: fürdés és vizes élményjátszótér, sétatúra, kutyás fürdőhely, sör, lángos, piac segít a kikapcsolódásban.
További infók: www.facebook.com/events/1804879386443804
Névjegy: www.facebook.com/rockbalaton

Augusztus 18-19.
22. Hellness Hétvége – Arló, Suvadás liget

Underground zenei csemegeként kihagyhatatlan az ajánlóból a már 22. alkalommal megrendezésre kerülő Tóparti Rockparty. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Arlón zajló kétnapos fesztivál főszervezője ezúttal is a Remorse frontembere, Oláh Zsolt gitáros, aki már több mint két évtizede hozza tető alá ezt a szimpatikus rendezvényt. Az idei felhozatal hű az eddigi arculatához: legnagyobb névként a Moby Dick szántja majd fel a deszkákat, de mellettük a friss Fonogram-díjas Asphalt Horsemen, az intellektuális modern metalt toló Salvus, két doomster nagyágyú, a Wall of Sleep, és a Magma Rise, valamint az idén 30. születésnapját ünneplő házigazda Remorse is színpadra lép. Természetesen további magyar formációk előadására is sor kerül a festői szépségű Suvadás ligetben, szám szerint még tíz csapat neve található a műsorfüzetben.
Szombat délelőtt gyermek rajzverseny, és múzeumpedagógiai foglalkozások, majd törpeharcsafogó verseny színesíti a rockban-metalban gazdag hétvége kínálatát.
További infók: www.facebook.com/events/1814212778829301

Augusztus 23-26.
Szegedi Ifjúsági Napok – Szeged, Újszegedi Partfürdő

Az ország nyárzáró bulijára idén is Szegeden kerül sor, ahol négy napig csak a fesztiválozóktól nyüzsög a Partfürdő és a város. 2017-ben megújult külsővel és gazdag kínálattal jelentkezik a hazai fesztiválpaletta legnagyobb múltú fesztiválja, a Szegedi Ifjúsági Napok.
A rendezvény SZINpadjain a hazai és külföldi előadók SZINe-java megfordul, hiszen mára teljesen természetessé vált, hogy a legjobb hazai csapatok mellett külföldi sztárok is színesítik a SZIN műsorát. Kis ízelítő az idei év felhozatalából: a legnagyobb magyar előadók – Tankcsapda, Halott Pénz, Irie Maffia, Kiscsillag, Majka & Curtis, Csík Zenekar, Supernem, Wellhello, The Carbonfools, stb. – mellett, a külföldi fellépők sorát erősíti Inna, Naughty Boy és az Enter Shikari. Az esti bulikról pedig majd olyan DJ-k gondoskodnak, mint Cesqeaux, Dave Seaman, Calyx & Teebee.
Napfény, barátság, gyönyörű lányok, fergeteges koncertek és egy semmi máshoz nem fogható atmoszféra a Tisza partján, a világ legszeretnivalóbb városában.
További infók: www.facebook.com/events/235324036927585
Névjegy: www.facebook.com/szin.official

Augusztus 23-26.
X. Zorall Sörolimpia – Alsóörs, Pelso Camping

Idén tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Zorall Sörolimpia. A Sör, Sport és Szerelem jegyében zajló 4 napos fesztiválnak az alsóörsi Pelso Camping ad otthont. A jubileumi év jegyében igazi nagyágyúk lépnek a Sörolimpia nagyszínpadára, hiszen a Tankcsapda, az Ossian, a Road, a Lord, a Pokolgép, a Depresszió, a Sing Sing, a Kárpátia a Moby Dick, a Rómeó Vérzik, a Sex Action, a Leander Kills, és természetesen a házigazda Zorall zenekar erősíti a programot. A Rádió Rock Színpad headliner csapatai is garanciát jelentenek a felhőtlen bulizásra. Minden nap este 22 óra és éjfél között olyan bandákra bulizhatnak a táborlakók, mint a Ganxsta Zolee és a Kartel, a Blues Company, a Kiss Forever Band, a Cool Head Klan, és a Macskajaj Akusztik Brigád. A fellépők sora itt még nem ér véget, hiszen a kisszínpadon további remek együttesek, és a hazai zenei élet ifjú titánjai fogják szórakoztatni a nagyérdeműt.
A fesztivál méltán viseli az olimpia nevet, hiszen napközben rengeteg sport program közül lehet választani. Már hagyomány jelleggel ülnek nyeregbe minden reggel a bringások, hogy egy jót tekerjenek, de a focirajongók sem unatkoznak, hiszen a kispályás mérkőzésen 30-40 csapat küzd meg egymással, majd a döntőbe olyan csapatokkal mérettetik meg magukat, mint az Alsóörs FC, vagy a Fradi Öregfiúk.
Mivel az év legzorallabb fesztiváljára rengetegen érkeznek motorral, ezért napközben motoros túrákon, ügyességi versenyeken is részt vehetnek az érdeklődők, és természetesen a tradicionális sörivó verseny vagy a söröshordó emelés sem marad majd el.
További infók: www.facebook.com/events/178696322559038
Névjegy: www.facebook.com/ZorallSorolimpia

Augusztus 26.
31. Sitkei Rockfesztivál - Sitke

Nyárzáró Rockfesztivál 31 éve - Koncert a Kápolnáért!
A rendezvény szlogenje beszédes, mindent elmond… A helyszín hagyományosan a sitkei kápolna melletti domboldal, mely kellemes kikapcsolódást, piknikezési lehetőséget kínál minden kilátogatónak, akik idén a Moby Dick, az Ossian, a Lord, az Edda, a Kalapács, a Pair o’ Dice, a Red Rockets, és a Bagatell műsorát láthatják, hallhatják. A több mint három évtizeddel ezelőtt létrehozott fesztivál – melyet egy nemes cél hívott életre – idei programja is komoly névsort tartalmaz, hatalmas őrületet sejtet.
További infók: www.facebook.com/events/191304608057751
Névjegy: www.facebook.com/sitkeirockfesztival

fotók: Béli Balázs