Harmadjára is nyerő a koncepció és pazar a tartalom - Bemutatjuk Galla Miklós legújabb lemezét

Harmadjára is nyerő a koncepció és pazar a tartalom - Bemutatjuk Galla Miklós legújabb lemezét

Jó rád ez a hacuka.

Május végén streamelhette/tölthette le az online felületekről, majd júliusban kaparinthatta kezei közé fizikai valójában is (plusz három trekkel) az értő közönség Galla Miklós Jó rád ez a hacuka címet kapott újabb önálló szólólemezét. A GrundRecords gondozásában megjelent, immár menetrendszerűen érkező album – a Bélát itt ne keressék - Elektromiklós Gallantológia (2018), és az Emberek, figyeljetek! (2019) után – a gyűjteményes trilógia harmadik darabjaként már jól bevált koncepció jegyében készült: friss dalok, feldolgozások, régi klasszikus új hangszerelést kapott verziója, valamint a Gallarchívum aktuális tételei sorjáznak a lemezen. Azaz tartalmát tekintve ezúttal is pazar, amit a szerző sem rejtett véka alá, idézem: „Három dolog jó rajta: a zene, a dalszöveg és a hangszerelés.” Lássuk, halljuk!
 


 Erős kezdéssel nyit a jóval több mint 70 perc összjátékidejű anyag, hiszen kellően megadja a kedvet a lemez egészéhez a régi Holló-induló zenéjére húzott – ezúttal szöveget kapott – címadó dal, hogy utána totális kontrasztként a Régi nyár ál-szomorkás sanzonja lepje meg a hallgatót. A táncdal/nóta énekeseket parodizáló giccses melódiát a burgonyát dicsőítő, gitárokkal sem spóroló (vendég: Madarász Gábor), induló-szerű – GM rajongóknak már jó ismerős – Krumpli-dal követi, amely itt két új versszakkal gazdagodva jelenik meg.

 Az „ízlés ellen vétő” Boldog új évet! egy szentimentális/szirupos líra, és a bébikacajokkal megspékelt, egyes elemeiben már-már kínai dallamtöredékeket, hangulatot is megcsillantó Itt a babaruha új szerzeményként nyerheti el a közönség kegyeit. Szintén a friss tételek számát gyarapítja a Szmatana Andrea előadásában felhangzó, jazzesen hömpölygő menyasszony-kesergő, a Sírok én, valamint a rendkívül fülbemászó énektémákkal megáldott, izgalmasan lüktető Vascső, illetve a légies, énekileg a leggallamentesebben (értsd: az ikonikus Galla hanglejtéstől mentesen) elővezetett, vágyakozó/epekedő szerelmes szám, a Tünde.

A régi klasszikusok modernizálását jelen esetben a Távirányítós Robin Hood lendületes önfeldolgozása testesíti meg, amely eredetije ugye a futurisztikus stílusban fogant, jövőbelátó Digitális majális 1985-ös GM49 LP egyik feledhetetlen dala volt.

cikkbe GM hacuka

 Ahogy fentebb olvasható, szintén helyet kaptak a korongon más előadók szerzeményeinek átiratai is: elsőként Tolcsvay László-Bródy János száma, az 1975-ben forgatott road-movie, a Kenguru című film egyik betétdala (ami Koncz Zsuzsa Válogatott kislemezek albumának is egyik tétele), az I Love You érkezik, de nekem – mint a hatvanas évek végén/hetvenes évek elején megjelent magyar pop/rock dalok, lemezek szimpatizánsának (is) – ez már kissé merész vállalkozás. Persze ez teljesen szubjektív vélemény.

A külföldi feldolgozásokat most Elton John 1981-es „rókás” nagylemezének Elton’s Song-ja képviseli, itt az eredetitől hosszabb verzióban, valamint a Europe Endless, a Kraftwerktől. Köztudott Miklós zenekar iránti szeretete, így szinte egyértelmű volt, hogy az elektronikus zene úttörő mestereitől is rögzítsen egy felvételt… aminek szomorú aktualitást ad, hogy idén májusban elhunyt Florian Schneider, a düsseldorfi csapat egyik alapítója.

 Az ezután következő kilenc dalt tartalmazó blokkért, azaz a Gallarchívum e lemezen helyett kapott trekkjeiért pedig újfent nem lehetünk eléggé hálásak! Jelesül: a négy eredeti GM49 szám (a korai érából Az orrom egy kicsit nagy és a Líra, a „digitális” korszakból pedig a Kozmikus álom és a Lézeriskola), az anno Torma által sikerre vitt Tulipános Fanfan, a Vastyúk is talál szeget című tévéműsor-sorozat 1991-ben született szignálja, és a szintén az arra az évre datált és ugyancsak instrumentális Valószínűség szárítás, illetve a mindent vivő Galla-sláger, a – mindhárom szólólemezen szereplő – Bélát itt ne keressék 1998-as, elegánsan gördülő verziója, valamint a legrégebbi dal, a még az Ikarus együttes repertoárjába tartozó, 1980-as Színjáték ezüst korongba égetéséért.

A kiadvány külcsínének színvonalát újabb hét Galla festmény képe is emeli.

 

 Már az első gyűjteményes szólólemez megjelenése környékén szó volt arról, hogy sokak szellemi lifeguard-ja trilógiát tervez - így ez kipipálva… de valahogy csak rá kellene beszélni a folytatásra! Az biztos, hogy Miklós a házi műhelyében továbbra is rendületlenül ontja magából az újabb festményeket, vendégeskedik a Rádiókabaréban, sőt – mivel nyáron egy forgatásról is posztolt fotókat – egy új magyar film egyik szereplőjeként is viszontláthatjuk majd hamarosan.