CD-n jön a Hungarica lengyel rádiós koncertje - Az itthoni éterben még mindig nemkívánatos a csapat

Klippremierek, fővárosi nagykoncert, élő album, és egy újabb lengyel miniturné.

A 2006 tavaszán megalakult soproni székhelyű Hungarica mozgalmas heteket, hónapokat tudhat maga mögött, amelynek – látható, hallható, és kézzel fogható– „gyümölcseivel” most szembesülhetnek a rajongók. November 3-án Radio Gdańsk címmel egy koncertlemez érkezik, amely a tavaly októberben, Gdańsk város rádióstúdiójában rögzített – és akkor élőben közvetített is – műsorukat tartalmazza, valamint, bónuszként két vadonatúj szerzeményt. Utóbbiak közül elsőként, bő két hete már megismerkedhettünk a szöveges videóval kísért – Mentes Norbert gitáros, és Pusztai Zoltán szövegíró által jegyzett – Közel és távol dallal.

Múlt héten a másik új számot is publikálta a zenekar. A Szülőföldemen nóta zenéjét Fábián Zoltán énekes szerezte, szövegét Thököly Vajk írta, és egy hangulatos animációs klip is készült hozzá.

Fábián Zoltán, énekes:
„A Szülőföldemen dallal egy hiánypótlást szerettünk volna törleszteni a dalokban, versekben ritkán megelevenített Szilágyságról! Fontos megemlíteni, hogy lengyel verzióban is szerepelni fog a lemezen, mely azért is érdekesség, mert Báthory István – Erdélyi fejedelem, Lengyelország királya – Szilágysomlyón született.”

Mindkét új dal rögzítése az MD Stúdióban, Schmiedl Tamásnál történt, a keverést, masteringet az R 27 Stúdióban Rozgonyi Péter végezte.

Legfrissebb videós megjelenésként, egy útifilmes klipet is bemutatott pár napja a zenekar, ami a tavaly napvilágot látott dupla – magyar és lengyel nyelvű korongokat tartalmazó – Hungarica album, a Haza és hűség egyik tételéhez, a Köszönöm szépen / Dziękujębardzo nótához készült.

Mentes Norbert, gitáros:
„Az elmúlt években nagyon sok és szép emlékünk volt a lengyelországi koncertjeink kapcsán. Ez a klip egy útifilm, amiben megmutatjuk a Tátra és a Balti tenger szépségeit is. (nevet) A nyári lengyelországi turnén forgattunk, az utazás közben és a koncerteken is dolgozott a kamera.”

A digipak formátumban megjelenő kiadvány 16 koncertfelvételt, és két új dalt tartalmaz. A profi technikai körülmények között rögzített élő hanganyag csak egy utólagos keverést és maszterizálást kapott, és kiadása egyfajta demonstrációnak is számít, hiszen a hazai rádiókból még mindig ki van „tiltva” a Hungarica.

A Radio Gdańsk című album – egy ajándék poszterrel – a zenekar weboldalán már előrendelhető.

A Hungarica a következő hetekben a hazai helyszínek mellett ismét tiszteletét teszi Lengyelországban is, ahová egy négy állomásos miniturnéval érkezik:

október 21. Budapest – Barba Negra
november 9. Knurów – Grzejnik Cafe
november 10. Świdnik – Miejski Ośrodek Kultury
november. 11. Warszawa – Klub Remont
november. 12. Kraków, Boss Garage Pub
december 1. Szombathely, Végállomás