Zseniális eleganciával magyarázzák meg, miért hallgatták el a Jobbikot a médiában

A Nézőpont szerint az egyszázalékos Együtt elnöke szerepelt a legtöbbet a hírekben, a Jobbikot pedig még a bejutási küszöbön szédülő LMP is megelőzte.

A Fidesz háziközvélemény-kutató intézete szerint a Jobbik azért nem szerepelt az esti híradókban, mert nem kampányolt. Ez azért jó, mert nemcsak, hogy nem igaz, de a tetejébe még öngól is, így a kormánypártok által egyre jobban kézi vezérelt médiájának már papírja is van arról, hogy a szó leghabonyibb értelmében hallgatják el a legnagyobb ellenzéki pártot.

"A Jobbik – ellentétben a legtöbb párttal – nem folytatott aktív kommunikációt a népszavazási kampányhajrá hónapjában, így szeptemberben közel ugyanannyit szerepeltek a párt politikusai az esti híradókban, mint a politikailag kevésbé aktív nyári időszakban" – olvasható a Nézőpont Intézet legfrissebb elemzésében.

Az intézet a TV2, az RTL Klub, az M1, a HírTV, az ATV és az Echo TV esti híradóit vizsgálta.

Az egy százalékos álomhatárt néha megugró Együtt is többet szerepel a hírekben

Tudományos vizsgálódásuk szerint a vizsgált hírműsorok politikai napirendjét a bevándorlási válság és a kvótareferendum uralta, minden hónapban magasan ez a téma vezette a legtöbb megjelenést eredményező ügyek listáját.

Hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, rögtön érzékeltetjük is a Nézőpont saját adataival a fennálló rendszert működés közben is:

  • míg korábban a mindenkori MSZP elnöke vezette a saját hangon megszólaló ellenzéki politikusok listáját, addig a harmadik negyedévben a közvéleménykutatók által 1 százalék környékére mért Együtt elnöke, SzigetváRi Viktor a befutó
  • második helyre szorult a nem is parlamenti képviselő Molnár Gyula MSZP elnök (Tóbiás József a második negyedévben több mint 200-szor szerepelt)
  • a legnagyobb ellenzéki párt, a Jobbik elnöke, Vona Gábor ezen a listán - csupán a nyolcadik lett a legtöbbször saját hangon megszólaló ellenzéki politikusok közül, míg az előző negyedévben – a népszavazási kampányt megelőzően – még a második helyen szerepelt. A pártok megjelenési listáján az LMP végzett a harmadik helyen, a Jobbikot is megelőzve (mint ismert, az LMP gyakorlatilag semmilyen kampányt nem folytatott a népszavazás kérdésében). Az Együtt és a PM megjelenéseinek aránya ugyancsak növekedett - mutatták ki elemzésükben .

No, tehát így történt, hogy indirekt módon a Fidesz saját közvélemény-kutatója bizonyította be a Habony-média működését.