Zuglóban gigaberuházás miatt lesz többmilliárdos ingatlaneladás

15 ezer négyzetméteres irodaház, mesterséges tó, pláza. Állami, önkormányzati és magántőke bevonásával. Az önkormányzati hozzájárulást többmilliárdos ingatlaneladásból tervezik előteremteni.

„Zugló egy pláza vagy egy mesterséges tó miatt kerülhet eladásra” - címmel a tegnapi alfahir.hu beszámolt arról, hogy a Mundo Center beruházója városközpontot hozna létre a XIV. kerületben. Egyesek szerint ez egy pláza lesz, mások szerint több.

Az önkormányzat területet vásárolna vissza vagy a cég tulajdonára építkezne, a helyhatóság és az állam pénzén.

„A válasz roppant egyszerű: két dologról van szó. A Bosnyák téri piac és a Rákospatak közötti terület teljes egészében a befektető tulajdonában áll, ám a bevásárlóközpont megépítése csak a terület egy részét veszi igénybe. Tárgyalásban vagyunk a befektetővel azzal kapcsolatban, hogy a bevásárlóközpont és piac közötti területet vagy visszavásároljuk, vagy ezen a területen építkezzünk. Egy 15 ezer négyzetméteres irodaház felépítésére van lehetőség, az építkezés költségeit az önkormányzatnak és - amennyiben állami intézmények is beköltöznének az új városközpontba - az államnak kellene állnia.”

- tolmácsolta számunkra, tegnapi cikkünk után Karácsony Gergely nehezen érkező válaszát, sajtófőnöke Horti Zsófia, aki a Hagyó-korszakban az FKF Zrt. szóvivője volt.

A PM polgármestere szerint mindehhez többmilliárdos ingatlantranzakciókat kell végrehajtani.

„Ha nem értékesítünk vagyonelemeket, nem lesz új városközpont. Itt különösen fontos az átláthatóság, terveink szerint a folyamatot külső, független szervezetekkel monitoroznánk.”

- húzta alá a városvezető a VS.hu számára adott interjúban, hozzátéve, fontos lesz az átláthatóság, ezért független civil szervezeteket kérne fel a folyamatok monitorozására.

Az alfahir.hu értesülései némileg árnyaltabb képet adnak, megkérdőjelezve a többmilliárdos ingatlaneladás szükségszerűségét.

A beruházó elmondta, hogy a Bosnyák téri piac és a leendő Mundo közötti terület az Echo Investment tulajdonában áll. Az alfahir.hu úgy értesült, az aktuális tervek szerint egy irodaház megépítéséről folytatnak majd tárgyalásokat, ahova beköltözhetne az Önkormányzat és egyéb közfunkciókat ellátó intézmények. A cég egyelőre egy olyan üzleti modell kialakításán dolgozik, amely teljes mértékben megfelelne az Önkormányzat elvárásainak.

Az alfahir.hu kérdésére, hogy új városközpont építésében a Mundo Center milyen szerepet vállal, és hogy ez milyen költségekkel és kinek a költségeivel fog együtt járni, azt a választ kapta, hogy a MUNDO fejlesztés tervezett költsége kb. 70 millió euró, melyet teljes mértékben az Echo Investment áll.