Véletlenül 90%-kal drágult az új Puskás Ferenc Stadion megépítése

Amikor Kovácsné Nagy Gizella elmegy a közértbe, és kér 20 deka pulykapárizsit, akkor nem feltétlenül várja el, hogy első markolásra pontos súlyt mérjen ki az eladó. Ezért jön a párbeszéd:

- 23 deka lett, maradhat?

- Persze, aranyom!

Ilyenkor az történik, hogy Kovácsné Nagy Gizella elfogadja a változást, pedig megtehetné azt is, hogy visszarakat három dekát a pultba. A magyar kormány és az adófizető lakosság esetében viszont így néz ki a beszélgetés:

- 38 deka lett.

Igen, hiányzik a párbeszéd, mert kérdést sem intéztek, Gizi néni pedig nem szeret vitatkozni a nála gyorsabb és éleseszűbb fiatalokkal, fáradt már hozzá, na. És akkor még jóhiszeműen azt feltételezzük, hogy valamivel többet is kapunk, nem csak drágábban.

Szóval Gizi néni ebben az esetben megveszi a 38 dekát, pedig az unokája csak két szelet kenyeret szokott vacsorázni, ő pedig nem is szereti annyira a párizsit. De majd megoldja valahogy, talán mégis megeszi, ha már megvette. Így járt.

Félreértés ne essék, én abszolút támogatom, hogy új Puskás Stadionunk legyen. Úgy gondolom, minden országnak szüksége van egy fő-fő-stadionra, ahol lejátszhatja válogatott meccseit, amivel villoghat a világnak, na meg persze, aminek nem kell a felét lezárni életveszély miatt. Ez egyébként gyakorlat a világban, nem kell rajta meglepődni.

Az viszont elég dühítő, hogy ha valamit 100 milliárdra becsülnek fel, és végül 190 milliárd lesz. Ha nem még több, ugyanis 2019-es várható elkészültéig lesz még néhány Lázárinfó.

Ha egy projekt összege megduplázódik, az azt jelenti, hogy vagy totálisan alkalmatlan emberek becsülték fel, vagy szándékosan hazudtak. Nincs harmadik út, hiszen nem történhetett semmilyen vis maior helyzet, ami miatt ilyen szintű extraköltségek jelentkezhettek.

Fürjes Balázs 2015-ben azt mondta, visszafogott tervek alapján dolgoznak majd, hogy tartani tudják a 100 milliárd forintos költségvetést. Az „egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházások irányításával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos” szavait Lázár János most 190 milliárdos bejelentésével alaposan keresztbe húzta, megduplázta, viccé, hazugsággá tette.

Aki akarja tudni, hogy 2019-ben majd éppen hány százmilliárd forintnál tartunk, az még ne menjen Londonba, bírja ki egy kicsit, legalább a poén kedvéért.