Biztonságos, élhető, igazságos és szabad országot teremteni - ez Vona Gábor célja

Tizenhatodik alkalommal tart seregszemlét a Fidesz egyetlen esélyes kihívója.

A Jobbik elnöke programadó beszéde elején feltette a benne megfogalmazódott kérdést:

vajon 2018 után készen áll-e ő és a pártja, hogy vezessék az országot?

Meglátása szerint igen, és szilárdan hiszi, hogy a párt szlogenje, miszerint "mi veletek leváltjuk őket", valósággá válik.

Programadó beszédében Vona felvázolta, milyen karakterisztikájú kormányzásra készül a Jobbik, és milyen lelkülettel állnak majd "a magyar emberek szolgálatába".

A pártelnök saját bevallása szerint az elmúlt években rengeteg tapasztalattal gazdagodott, sok mindenen keresztül ment, de volt egy álma, amit mindvégig megőrzött:

"Biztonságos, élhető, igazságos és szabad országot teremteni."

Szerinte a mai, orbáni Magyarország ezzel szemben egy fullasztó, élhetetlen ország, ahol a XX. század pártjai a múlt századi traumák mentén osztják meg, és játsszák ki egymás ellen a társadalom különböző rétegei, erre építve pedig olyan hamis rögeszméket ültetnek el az emberekben, mint hogy a közelgő választásokon Orbán Viktor és Soros György között kellene majd dönteni.

Vona szerint ez a rendszer

"törzsi háborút, élet-halál harcot akar szítani, ahol nem legyőzni kell, hanem meg kell semmisíteni a másik törzset".

Szerinte ezzel manipulálják a társadalmat a XX. század pártjai, és ebből a logikából lépett ki a Jobbik, amikor azt mondta, hogy hidakat kell építeni a megosztottság szakadékai fölé, és minden magyar embert képviselniük kell.

"Ez jelenti azt, hogy a nép pártján állunk"

- fogalmazott Vona.

Generációk csatája helyett harmóniát

A Jobbik elnöke szerint nagyon erős a mesterségesen gerjesztett generációs ellentét Magyarországon. Ő viszont úgy véli: a fiatal, 20-30-as nemzedék frissessége, megújulás iránti vágya, és a 40 fölöttiek tapasztalata harmóniában megférhet egymás mellett, és közös nevezőre kell, hogy kerüljön.

"Ami ezt a kettőt össze tudja kötni, az a józan ész"

- fogalmazott a pártelnök, majd hozzátette: csak ez képes áthidalni a rögeszméket és a hamis ellentéteket.

Magyar szívvel, józan ésszel és tiszta kézzel

Vona Gábor hitet tett amellett, hogy a Jobbik

"magyar szívvel, józan ésszel és tiszta kézzel fog kormányozni".

Mint elmondta: a párt magyar szívvel jött létre, józan ésszel készül a választási győzelemre, és tiszta kézzel fogja vezetni az országot 2018 után.

A "biztonságos, élhető, igazságos és szabad Magyarország" ideájával kapcsolatban kifejtette:

Minden ember a szülőföldjén boldogulhasson

A Jobbik elnöke szerint fontos, hogy az országot megvédjük a migráció veszélyétől, ám ehhez szorosan hozzátartozik annak a kívánalma is, hogy minden egyes nép a saját szülőföldjén boldogulhasson.

Neki személy szerint pedig az a leglényegesebb, hogy a magyar emberek itthon, szülőföldjükön, a Kárpát-medencében boldogulhassanak.

A bevándorlási krízisről szólva úgy fogalmazott:

ha a Fidesz egy 10-es skálán 7-es fokozatban védi meg az országot, akkor a Jobbik 10-en fogja.

Ennek érdekében végleg el fogják törölni a letelepedési kötvényeket, nem tárgyalnak terrorista-gyanús alakokkal, ahogy a Fidesz teszi, és visszaállítják a határőrséget.

Történelmi béruniós kezdeményezés

Vona szót ejtett a párt béruniós kezdeményezéséről is, melyet történelminek nevezett:

szerinte ez volt a hazai történelemben az első olyan eset, hogy az Európai Bizottság befogadta egy magyar párt kezdeményezését.

Sajnálatát fejezte ki, amiért ezt a magyar sajtó zöme erre elhallgatással reagált, majd a kormánypárti politikusok és szakértők hazudozni kezdtek, anélkül, hogy a Jobbikot meghallgatták volna:

"Olvastátok egyáltalán a kezdeményezést? Mert hülyeségeket beszéltek"

- jelentette ki Vona, aki hangsúlyozta: ők tisztában vannak vele, hogy nem lesz egyik napról a másikra német bérszínvonal idehaza, de ők nem is ezt akarják elérni, hanem, hogy

az egyenlő munkáért egyenlő bért elve bekerüljön az uniós alapelvek közé.

A pártelnök szerint ezzel indulhatunk el azon az úton, mely a valódi felzárkóztatáshoz vezet, és a cél eléréséhez nekik sikerült összefogniuk a kelet-európai régiót. A Fidesz szerinte azért nem is próbálkozott ezzel, mert

"a nyugati nagytőke és a hazai korrupt politikusok közözött létezik egy sötét paktum, melynek keretében felosztják egymás között az uniós forrásokat".

Vona kiemelte: Magyarország élhetőségéhez növekednie kell a béreknek és a jövedelmeknek, erről szól a bérunió. Szerinte akkor lesz valódi felzárkózás, ha az uniós forrásokat nem csak "egy romos épület cicomázására" fordítjuk, hanem érdemben használjuk föl, mert jelenlegi formájukban csak a nyugati nagytőkének biztosítanak megrendeléseket, melyekből az ország nem profitál.

A Jobbik elnöke szerint Orbán Viktor "sértett óvodásként" dobta el a bérunió támogatásának lehetőségét, ezzel kapcsolatban így üzent a miniszterelnöknek:

"Semmi gond, a Jobbik 2017-ben ellenzékből indította el, 2018-tól pedig kormányon viszi majd sikerre a kezdeményezést."

Kiemelte ugyanakkor, hogy nincs "automatikus siker", ha győz is a kezdeményezés, a gazdaságaikat a tagállamoknak kell sikeressé tenni.

A nulladik lépés

Ehhez pedig a korrupció felszámolására lesz szükség, ami a Jobbik "nulladik lépése" lesz a választási győzelem után.

Vona kiemelte: kíméletlenül elszámoltatják az Orbánék által épített és működtetett korrupt rendszert.

Ezzel kapcsolatban a párt lex-Lúdas Matyi javaslatát említette: melynek többek közt része az elévülési idő eltörlése és a politikusok dupla büntetési tétele.

Eltérő miniszterelnöki hóbortok

Leszögezte: a képzett munkaerőt csak a jól működő oktatás és egészségügy képes megteremteni, épp ezért míg Orbán Viktornak a foci és a stadionépítés a hóbortja, neki a legjobb kórházak építése és a minőségi oktatás megteremtése lesz az.

Mint fogalmazott: fontos, hogy a fiatal generációkba beleneveljük a folyamatos önképzésre, a "holtig tanulásra" való motivációt és a magyarságtudatból fakadó önbizalmat.

"Képzeljük el a társadalmat, amiben ez az attitűd munkál!"

- vetette föl Vona.

Bérunió és igazságos nyugdíjrendszer

A pártelnök kiemelte: a nyugdíjrendszer élhetővé tételéhez is hozzájárul a bérunió, hiszen ahhoz, hogy működjön a nyugdíjalap, kellő számú befizető kell, amihez az is szükséges, hogy magasabb bérszínvonalon éljünk.

A nyugdíjakkal kapcsolatban kiemelte: a mostani rendszer igazságtalan, épp ezért a Jobbik differenciált megoldással, a kis- és közepes nyugdíjak vásárlóerejének növelésével kívánnak segíteni az időseken, anélkül, hogy belemennének a demagóg ígérgetési versenybe.

Az elvándorlás megállítása kulcskérdés

Vona az egyik legfontosabb feladatnak a fiatalok itthon tartását nevezte. Szavai szerint, ahonnan menekülnek a fiatalok, az nem egy sikeres ország, bármit is állítson a kormány.

Szerinte az elvándorlás nem csak gazdasági, de személyes tragédiák sora is, ezzel kapcsolatban feltette a költői kérdést:

"Van-e ennél drámaibb veszteség, amikor az élet megfoszt egy társadalmat a kulcsélményeitől? Mi marad egy ilyen társadalomnak?"

- utalt a szétszakított családokra és személyes kapcsolatokra. 

Kiemelte: ezt a problémát sem lehet egyik napról a másikra megoldani, de nem lehet olyan érzéketlenül és cinikusan állni hozzá, mint a kormány teszi.

Vona Gábor ígéretet tett, hogy amennyiben a Jobbik 2018-ban kormányra kerül, radikális segítséget nyújt a fiataloknak az önálló életük elindításához, többek között a lakhatásuk támogatásával.

2018 - A Fidesz rettegi, a Jobbik készen áll rá

A Jobbik elnöke hangsúlyozta: mindig is volt, és most is van programjuk, és erejük is lesz hozzá, hogy 2018-ban győzelemre vigyék.

Vona kijelentette:

"A Fidesz nevet a baloldalon és legyint rájuk, Orbán viszont fél tőlem. Én viszont nem félek tőle."

Hozzátette: a kormányváltáshoz nem bukott, hiteltelen pártokkal kell összefogniuk, hanem a kormányváltást kívánó magyar nemzettel. Az elégedetlenek ugyanis szerinte érzik, és az időközi választásokon már megmutatták, kit tartanak esélyes kormányváltó erőnek, és ez a Jobbik.

Meglátása szerint a Fidesz retteg a 2018-as választások napjától, mert tudják, hogy számukra ez több lesz, mint egy egyszerű kormányváltás, le lesznek számoltatva, és aki oda való, az mehet a börtönbe.

Vona azonban hangsúlyozta:

ez nem jelenti azt, hogy a Fidesz szavazóit, vagy szimpatizánsait is üldöznék, hiszen bennük és a baloldal szimpatizánsaiban is elsősorban magyar embereket látnak, akiket szolgálni és képviselni akarnak.

"Bizonyítani akarunk a többi párt szavazóinak is, hiszen ők is megérdemlik a biztonságos, élhető, igazságos és szabad Magyarországot"

- fogalmazott az ellenzéki erő vezetője, aki hozzátette: a kormányzáshoz erő és szeretet kell, egyik sem hiányozhat, hiszen akkor a kormány vagy nem érti a népet, mint most, vagy gyenge lesz a küzdelmekhez.

Mindenkit biztosított: a Jobbikban megvan ez a két szükséges alkotóelem, melyekkel megvédik és újjáépítik az országot, egységbe kovácsolják a magyar emberek szétszakított közösségét, ezzel pedig megvalósítják az ő, és a jobbikosok álmát.