Gyöngyösi: a bérek alapján rabszolga-társadalom van Magyarországon

A Jobbik megreformálná a visegrádi szövetséget.

Orbán Viktor az elmúlt napokban Varsóban járt, hogy átvegye a V4-ek soros elnökségét, a miniszterelnök szerint a legfontosabb kérdés ebben a szövetségben a migráció témája. Gyöngyösi Márton kifejtette, hogy ez is azt bizonyítja, hogy a Fidesznek ebben az együttműködésben nincs hosszú távú víziója, mert az alacsony bérek és az ebből következő elvándorlás sokkal fontosabb téma ennél.

A hét elején Gyöngyösi Márton és Vona Gábor is a lengyel fővárosban járt, ahol találkozott a Szolidaritás 80 szakszervezettel, az egyik béruniós szövetségessel. A politikus elmondta, hogy átbeszélték a következő időszak teendőit és az aláírásgyűjtés részleteit. Ezt ők nem pótcselekvésből, vagy népszerűséghajhászásból csinálják, hanem a magyar emberek érdekeit szem előtt tartva cselekszenek.

A visegrádi szövetségnek meg kell újulnia

A Jobbik külpolitikusa felvázolta azon vízióját, miszerint a V4-ek együttműködése esetében is reformokra lenne szükség. A magyar elnökség prioritása a bérkülönbségek felszámolása, a társadalmi párbeszéd kiszélesítése kellene, hogy legyen a migráció helyett.

Gyöngyösi szerint a szövetségnek nem csak kormányok között kellene működnie, hanem parlamenti dimenzióra is szükség van a széles népképviselet érdekében. Bővíteni szükséges a V4-et, hogy mind a 11 közép-kelet-európai állam összefogjon.

Újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy örülnek a Fidesz bérfelzárkóztatási intézkedéseinek, ami jól láthatóan azután indult el, hogy a Jobbik a közbeszédbe emelte a bérkérdést. Ennek ellenére Magyarországot lehetne rabszolga-társadalomnak is nevezni, mert sok helyen a fizetés még mindig a létminimum alatt van, főleg a közmunkások körében.

Gyöngyösi kampányfogásnak tartja a béremeléseket, strukturális változások pedig továbbra sem történtek a magyar gazdaságban, hosszútávon a munkáltatóknak kedvez a gazdaságpolitika, ezért is köt a kormány stratégiai partnerséget különböző multinacionális vállalatokkal.