Az úszószövetség feljelentheti Gyárfás Tamást

Tízmilliós túlárazásra derült fény a könyvvizsgálat során.

Az Origo értesülései szerint, a Deloitte által végzet vizsgálati jelentésben szerepel egy 8 millióért vásárolt faház, aminek értéke maximum 2-3 millió között van. Az épületet a szövetség raktárnak használja.

A ház meletti kert füvesítéséért 57 millió forintot fizettek, miközben 13,6 millió plusz áfáért is ki lehet volna hozni. 

A lap úgy tudja, hogy az úszószövetség feljelentést tesz hűtlen kezelés és pénzügyi rendellenességek gyanúja miatt.

Lapunkat a kormányközeli, Matolcsy-tulajdonban lévő lap cikke kapcsán megkereste Gyárfás Tamás, akinek a levelét módosítás nélkül közöljük:

"A Magyar Úszó Szövetség,  tekintettel a 2017. évi világbajnokságra 2015 januárjában székhelyet kapott. Korábban, évtizedeken keresztül a Komjádi uszoda emeletén voltak az irodái.

A székház immár a világ egyik, ha nem a legszebb helyén található: a Margitszigeten, közvetlenül a Hajós Alfréd uszoda tőszomszédságában. A Danubius Evezős Egyesület szerződése lejárt, a Bauhaus villába költözhetett a szövetség.

A meglehetősen lerobbant állapotban lévő épületet fel kellett újítani, át kellett alakíttatni. Erre kompenzációs szerződés keretében vállalkozott egy cég, amely 200 millió Ft plusz ÁFA értékben végzett hatalmas munkát. A MÚSZ pénz ezért kizárólag reklámszolgáltatással fizetett. A négy évre szóló szerződés keretében felkerült a vállalkozó logója a MUSZ honlapjára, posztereire, levélpapírjára, továbbá  egyes versenyeken az úszók a cég nevével feltüntetett sapkában úsztak...

A vállalásba valamennyi  munkálat a legnagyobb ösztönzés ellenére sem fért bele. A hátramaradt feladatok elvégzésére a MÚSZ közbeszerzési pályázatot hirdetett. A legjobb ajánlattevő nyerte el a munkát.

A kellően felszerelt faházakat (mert kettő egymásra épült) Romániából rendelték, természetesen ezek nem csak raktárnak vehetőek igénybe, mégha azokat most annak is használják...

A további elmaradt munkákat, csövezetékek épitését, kiállásokat, stb., valamint a kertépítést a legkedvezőbb ajánlatot tevő cég végezte el.

Az origo.hu-n feltüntetett összeg az ÁFA-t magába foglalja és két cég között oszlott meg.

Dr. Bienerth Gusztáv - mint ahogy azt már korábban jeleztük - irásban vállat közelezettséget  arra, hogy ha a Deloitte vizsgálata során esetlegesen bármely kérdés felvetődik, azt mindenek előtt a korábbi elnökkel ismerteti meg. Minden további egyéb lépés előtt módot ad arra, hogy kellően felkészûlt szakemberek véleményt nyilvánítsanak. Azonban a Deloitte jelentésének kifogásait a "Gyárfás Tamás vezette korszakban"-ban tevékenykedők csak az origo.hu hirportálban megjelentekből ismerhették meg. Bienerth korábban írásban vállalt kötelezettséget arra, hogy az esetlegesen felmerülő kérdéseket szakemberek bevonásával megvitassák: "Ahogy igértem, a jelentést annak véglegesítése előtt bemutatom, hogy megfelelő észrevételeket tehess, illetve jogi és egyéb szakértőid véleményét kikérd." (E-mail: 2017. április 3.)

Dr. Bienerth ezt nem tette meg, hanem, mint ahogy arról az origo.hu beszámolt, a MÚSZ elnökségi ülésén előbb a MÚSZ elnökség tagjait, majd a hirportál révén annak olvasóit megbotránkoztatta.  Amikor ezt a MÚSZ-tól ügyvédi úton számonkértük a MÚSZ jogásza tegnapi válaszlevében még azt írta, hogy az elnökségi ülésen ilyenre nem került sor.("Az Elnökségi ülésen Gyárfás Tamás korábbi elnök úr neve fel sem merült, személye semmilyen kontextusban nem hangzott el, ebből következően Vele szemben becsületcsorbító vagy rágalmazó tények, kijelentések állítása fogalmilag kizárt."

Egy nappal  később - szintén az origo.hu révén - a MÚSZ vezetés erre rácáfolt.

A MÚSZ korábbi vezetésének meggyőződése, hogy az elvégzett munkák értékarányosak voltak. A közbeszerzések elbirálói a munkájukat felelőséggel végezték.

A teljességhez tartozik, hogy a többek között a kert építését, a terület rendezését és egyéb munkálatokat végző milliárdos megbízásokkalrendelkező cég a Magyar Úszó Szövetséget évi 15 millió Ft-vel, plusz ÁFA-val támogatta. Ha a jogtalan előnyszerzés lett volna a célja, akkor nem áll hosszú éveken át a sportág mögé.

Dr. Bienerth egy májusi videó üzenetében saját maga úgy fogalmazott, hogy ha a világbajnokság azt kívánja, legyen nyugalom a sportágban.

A MÚSZ május 21-ei közgyűlésén Gyárfás Tamás, mint elődjét hosszan méltatta. Ha a Gyárfás vezette úszószövetség bármely jogsértést, visszaélést követett vona el, akkor erre aligha kerül sor.

Bienerth két héttel a vb rajta előtt tartotta időszerűnek a rágalmazást."