Tíz éven belül jön az államilag támogatott méhtranszplantáció Nagy-Britanniában

Transzneműeknek.

A Breitbart információi szerint a brit orvosok jelenleg egy svédországi műtét mintájára próbálják megalkotni a procedúra mikéntjét: a göteborgi beavatkozás során egy méh nélküli nőn végezték el a beavatkozást, melynek köszönhetően azóta a hölgy öt gyermeknek adott életet.

Brit LMBTQZSDZSXYZ+ aktivisták és jogvédők most ezen felbuzdulva követelik, hogy Nagy-Britannia egészségügyi rendszere államilag finanszírozza az eredetileg férfinak született transzneműek esetében a méhátültetést. A kezdeményezést több nőgyógyász szakorvos is támogatta, köztük dr. Arianna D’Angelo, aki szerint a műtét egyenértékű azzal a jelenleg is működő gyakorlattal, melynek keretében mesterséges körülmények között nemzenek gyermekeket a transzneműek számára.

"Nem látok túl nagy különbséget e között, és hogy ők maguk szüljék meg gyermekeiket"

- nyilatkozta a doktornő.

A támogató orvosok a brit esélyegyenlőségi törvényekkel és morális indokokkal magyarázta támogatásukat.

Amel Alghrani, a Liverpooli Egyetem egészségügyi joggal és szabályozással foglalkozó részlegének vezetője egyenesen kijelentette, hogy a lehetőség

"forradalmasíthatja a reprodukciót", és ahhoz vezethet, hogy a homoszexuális, illetve a szülés élményét megtapasztalni vágyó heteroszexuális férfiak is követelhetik majd maguknak a méhátültetést.

Steven Weyer professzor szerint - aki a tervek szerint 20 fős, egyelőre csak női pácienseket érintő kísérleti méhátültetési csoportot indít év végén - a műtét "talán tíz éven belül" mindenki számára elérhető lesz majd.

Laura Perrins, a Conservative Woman szerkesztője ugyanakkor élesen kritizálta az ötletet. Szerinte az adófizetők nem tartják majd jónak, hogy ilyesmire menjen el a pénzük, de az elgondolás szerinte eleve úgy értelmezi újra az anyaság és a nőiség jelentését, ami etikai és morális szempontból is hatással lehet a nők jogaira.