"Magyarországot élelmiszeripari nagyhatalommá fogjuk tenni"

Vona Gábor szerint a hosszútávú stratégia, a minőségbiztosítás és az ágazat magyar kézben tartása lehet a mezőgazdaság jövője. 

A Jobbik elnöke soron következő, 9-ik vállalásában hazánk élelmiszergazdaságának és -iparának a párt által elképzelt fejlesztését mutatta be.

A jelenlegi gazdaságpolitika, nem helyes, nem jó és nem sikeres gazdaságpolitika - jelentette ki a párt miniszterelnök-jelöltje. Emlékeztetett: az nem gazdaságpolitika, hogy az uniós forrásokat korrupt módon szétfolyatjuk, és oligarchákat hizlalunk belőlük.

Szerinte a helyes út az, hogy az ország versenyképességét figyelembe véve, ezekre építve, hosszútávú stratégiát alkotva kiválasztunk bizonyos ágazatokat, és ezeket versenyképessé tesszük. 

Emlékeztetett: ma a külföldi tulajdonú autóiparon kívül nem rendelkezünk húzóágazatokkal.

Nemzetgazdasági ágazat lesz az élelmiszeripar

A Jobbik kormányra kerülése után, 2018-tól nemzetstratégiai húzóágazatnak jelöli ki a területet, amelynek minden feltétele adott a sikerhez.

"Van nagyszerű minőségű földünk, elképesztő mennyiségű és minőségű vizünk és persze szaktudás is"

- mondta Vona Gábor.

Szerinte a magyar mezőgazdaságot az elmúlt 27 évben a mindenkori magyar kormányok szűk lobbiérdekeknek szolgáltatták ki. 

"Történelmi bűncselekmény, hogy az uniós csatlakozásra nem készítették fel a mezőgazdaságot - letarolta azt az uniós verseny."

- hangsúlyozta.

Emellett hátráltatta az ágazatot a politika nemtörődömsége: "a politika az elmúlt ciklusokban rövid távon gondolkodott, ahova valódi munkát kellett volna fektetni, azt elhanyagolták: nem fejlesztették az élelmiszeripart, aminek következtében a termelőkapacitások csökkentek, a versenyképesség és az ágazatban dolgozók száma csökkent, mert tradicionális gyárak is bezártak."

Példaként említette a Kapuvári Hús Zrt.-t és a Magyar Cukor Zrt. petőházi gyárát.

Magyarországnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy élelmiszeripari nagyhatalommá váljon. Ez "nem mennyiségben, hanem minőségben" mutatkozna meg, ehhez azonban újra kell pozicionálni a területet.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje ezért három pontos tervet mutatott be:

1. Hosszútávú stratégia

Fiókban maradtak a korábbi tervek, fejlesztési ötletek. A Jobbik-kormány ezzel szakít: nemzeti összefogásra van szükség, pártok felett álló módon.

2. Minőségbiztosítás

A minőséget egyrészt úgy lehet majd biztosítani a pártelnök szerint, hogy magas hozzáadott értékkel rendelkező termékeket kell gyártani, másrészt természetes, bio alapanyagokat kell felhasználni. A cél, hogy a késztermékek egészségesek legyenek, így a magyar termék, mint védjegy, a világ minden pontján megállná a helyét.

Ez nagy munkaerőt igényel, vagyis a foglalkoztatást is segíti - tette hozzá a pártelnök. 

3. A teljes ágazat magyar kézben összpontosítása

A Jobbik magyar kézben tartaná a teljes ágazatot, így a feldolgozást, a marketinget, a kereskedelmet, az oktatást, a kutatás-fejlesztést és a vegyipari hátteret is, ami bérnövekedést generálna a munkaerőpiacon.

"Ez az ágazat ne bérletörő, hanem felzárkóztató ágazattá váljon"

- tette hozzá. 

Mint ismert, Vona Gábor minden hónap 18. napján egy újabb vállalást tesz. Mint mondta, ezek lesznek a későbbi Jobbik-kormány programjának alappillérei. Az eddigi vállalásokat itt tekintheti meg.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=yf82VLsuCeY]