Nem ússzuk meg: újra jönnek a poloskák, és csak egyre többen lesznek

Jellemzően a barna színű, ázsiai márványpoloska kezdett elterjedni Magyarországon, ezek jelenlétét a globális kereskedelem okozta, azaz egyszerűen behurcoltuk őket a szállítmányokkal.

Mivel természetes ellenségük nincs, így korlátlanul szaporodhatnak. A 24.hu-nak Dr. Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Rovartani Tanszékének docense azt mondta, ha helyenként már most érzékelni véljük a jelentősebb egyedszámot, az azt jelentheti, hogy fertőzött körzetben vagyunk, ahol ősszel még nagyobb invázióra számíthatunk.

A büdösségével védekező, bénán repkedő és mindenen csattogó bogár október környékén a legjellemzőbb a lakásokban, mert ilyenkor a téli fagyok ellen keres zugokat, nem pusztán az esti lámpafényre megy be a nyitott ablakokon.

A 24.hu azt írja, hogy a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékén megkezdődtek a fajjal kapcsolatos tudományos adatgyűjtések, rossz hír viszont, hogy a várakozások szerint többé nem fognak eltűnni Magyarországról, sőt, inkább egyre több lesz belőlük.