Szili Katalin szerint neki jár a havi egy milla, mert leautózott hétezer kilométert

Őt még a Bazilikában is hátba veregette valaki, milyen jó munkát végez.

Az interjúban a volt szocialista házelnök nem finomkodik régi pártjával és kenyéradójával: ott rúgja az MSZP-t, ahol csak éri.

Szili egyik kiszólása viszont érdekes dolgokra világít rá:

"Nem én kerültem más oldalra, ami abból is látszik, hogy az MSZP most baloldali fordulattal próbálkozik. Ez utólag engem igazol."

Ebben nagyon szépen benne van, kikkel is dolgozik együtt, illetve milyen oldalon áll a Fidesz, ha Szili Katalinnak nem kellett komoly értékrendbeli változáson átesnie a közös munka kivitelezhetőségéhez.

A volt szocialista politikus szerint őt csak azok árulózzák, akiknek nem tiszta a nemzettel szembeni lelkiismerete, ő pedig már az idők kezdete óta a magyar ügyért ténykedett (kb. olyan elszántsággal és hitelességgel, ahogy Medgyessy Péter küzdött D/209-ként a Szovjetunió ellen... - a szerk.).

Szili Katalin szerint az ő politikai pályájából "természetesen következik", hogy Semjén Zsolt mellett kötött ki, egymilliós havi fizetését pedig nagyon is megérdemli, hiszen:

"Csak júliusban hétezer kilométert autóztam, Csángóföldtől kezdve végigjártam majd minden területet. Könnyű innen, Budapestről, az V. kerületből bármit megítélnie annak, aki nem jutott messzebb Pest megyétől. Ráadásul házelnök voltam, és ledolgoztam majdnem negyven évet. Ebből huszonötöt a közéletben, ahol másokkal ellentétben mindig meg kellett méretnem magam. De én most nem személyeket, hanem a magyarság ügyét szolgálom, amit az elmúlt huszonhét évben nem oldottunk meg. Megtisztelőnek éreztem ezt a felkérést az elmúlt húsz év ádáz politikai vitái után. A gyűlölet sehova nem vezet."

Mindezeket a gyönyörű sorokat előtte még megfejeli egy hamisítatlan csíksomlyói, kassai, zentai, felsőőri... ööö, szóval, egy sztorival:

"Ha a Kárpát-medencében bárhol végigsétálok, mindenhol elismerő szavakat kapok. Legutóbb épp a Bazilikában kopogtatta meg valaki a tömegben a hátamat, és megköszönte azt, amit a nemzetért teszek."

Bizony, néha tényleg el kellene hagyni Budapestet...

Az Orbán-kormány és saját határon túli munkájának halovány teljesítményét úgy mentegeti, hogy

"Ez nem az a terület, ahol látványos eredményeket lehet elérni."

Kérdés, hogy a határon túli magyarságot látványosan megtagadó Gyurcsány-éra egyik emblematikus politikusától mégis milyen teljesítményre számíthatunk?

Van egy olyan sanda gyanúnk, hogy még akkor sem várhatnánk túl sokat Szili Katalintól, ha jóindulatúan megítéljük neki a valódi segítő szándékot. Mert akárhogy is erőlködünk, kompetenciát nem igazán vélünk fölfedezni benne, hiszen az autonómia és a jövőben esedékes esetleges nemzetegyesítés egészen más emberi minőséget kíván, mint amit egy lejárt szavatosságú, de mégis magas polcra rakott baloldali politikus nyújtani képes.

Az viszont, hogy Szili Katalin még mindig releváns közéleti szereplő lehet, teljes mértékben a Fidesz politikai rendszerét minősíti, az pedig külön jelzés a határon túli magyarság számára, hogy Orbán Viktor és Semjén Zsolt beérik Gyurcsány Ferenc volt házelnökével és köztársaságielnök-jelöltjével, ha arról van szó, ki serénykedjen az ő kulturális és területi függetlenségük körül.