Amikor hiába épít a Fidesz nemzeti burzsoáziája – mert nincs rá igény

Most úgy áll, hogy Szombathelynek kell működtetnie az új stadiont.

A Hali stadionja a 2015-ös közbeszerzés kiírásakor még 8,8 milliárd forintba került volna, de végül a 13,1 milliárdos pályázat lett a befutó. Azonban ez az összeg sem volt elég - még 600 millió forintra volt szüksége a közbeszerzésen győztes Swietelsky Magyarország Kft-nek (a szponzor ténylegesen a Swietelsky Vasúttechnika Kft., testvérvállalatokról van szó) és a vele konzorciumban pályázó ZÁÉV-nak.

Viszont a nyugat.hu cikke szerint hiába készült el a stadion, hiába zajlik a műszaki átadás, üzemeltető egyelőre még nincs. S ha az átadásig nem találnak piaci üzemeltetőt, ami elég esélyes, akkor az építtető Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. üzemelteti az átmeneti időszakban. Erre az önkormányzati tulajdonú cégnek azonban nincs fedezete, a fideszes Illés Károly alpolgármester ki is jelentette, hogy akkor az önkormányzatnak kell fedeznie a költségeket, bár korábban a piaci alapú üzemeltetésben reménykedtek.

Tudta? Még 14 futballstadionon dolgozik a kormány

Sneider Tamás írásbeli kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy megismerje a stadionépítési program aktuális helyzetét - és jövőjét. Rétvári Bence államtitkár a Jobbik és a parlament alelnökének megküldött válaszában érdekes módon a stadionfejlesztések legfontosabb eredményeként a Groupama Arénát (FTC - távol maradó szurkolók), a Hidegkuti Nándor Stadiont (MTK - kiesett a csapat másodosztályba) és a Szusza Ferenc Stadiont (Újpest - nem kapta meg a stadion az első osztályhoz szükséges engedélyt emelte ki.

A Haladás VSE-t évi 70 millió, a Haladás labdarúgócsapatát évi 75 millióval támogatja az önkormányzat, ez tulajdonképpen az új, hamarosan átadandó stadion bérleti díja - derül ki egyébként a szombathelyi közgyűlés pénteki rendkívüli ülésére készült anyagból.