Merkelék kapták a legtöbb szavazatot

Az SPD ellenzékbe vonul, az AfD a harmadik erő. Folyamatosan frissítjük!

Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján a CDU/CSU a szavazatok 32,5-33,5 százalékát szerezte meg, támogatottsága csökkent a négy évvel korábbi 41,5 százalékhoz képest.

Jobb eredményre számítottak Merkelék

Az MTI idézi Angela Merkel első nyilatkozatát. A kancellár azt mondta: elérte stratégiai célját a CDU/CSU jobbközép pártszövetség a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson.

Hangsúlyozta, hogy a pártszövetségben ugyan mindenki jobb eredményre számított, de egy igen nehéz kormányzati ciklus után mégis a CDU/CSU szerezte messze a legtöbb szavazatot, megkapta a felhatalmazást a választóktól a kormányalakításra, és nélküle nem lehet kormányt alakítani.

Kiemelte: 12 év kormányzás után "minden, csak nem magától értetődő", hogy egy párt a legerősebb erő marad.

Azt ígérte: alaposan elemzik majd a választási eredményt, és mindent megtesznek majd azért, hogy visszanyerjék a pártszövetségtől jobbra álló AfD-hez párthoz átállt választókat.

Volker Kauder, a CDU Bundestag-frakcióvezetője azt mondta, elérték a választási céljukat, azaz, hogy ők legyenek a legerősebb párt és megkapják a felhatalmazást a kormányalakításra. Kauder hozzátette: senki sem ajánlhat velük szemben más összetételű kormányt.

„Angela Merkel kancellár marad és a választóink hálásak lesznek ezért”

– fogalmazott.

A CDU központjában a Politico tudósítója a párt több támogatójával is beszélt, akik ellenezték a nagykoalíció folytatását - amitől az SPD egyébként is elzárkózott -, de úgy vélték, a "Jamaika-koalíció" sem lehet könnyű, hiszen három pártnak nehezebb közös nevezőre jutnia. Más forgatókönyv nincs, hiszen a CDU mind az AfD-től, mind a Baloldaltól elzárkózott.

"Angie, Angie" kiáltásokkal üdvözölték Merkelt a CDU eredményváróján, még több tapsot kapott, amikor azt mondta, szavazókat akar visszanyerni az AfD-től.

Az SPD ellenzékbe vonul, Schulz maradhat a párt élén

Az SPD 20-21 százalékkal végzett a második helyen, a 2013-ban szerzett 25,7 százalék után. Eddigi leggyengébb eredménye a 2009-es 23 százalék volt. Manuela Schwesig elnökhelyettes bejelentette, hogy a szociáldemokraták ellenzékbe vonulnak.

Sajtóértesülés szerint ellenzékbe vonul az SPD a vasárnapi választáson elszenvedett történelmi vereség után. A beszámolók alapján a párt vezetői egyhangúlag döntöttek arról, hogy az SPD ellenzékben politizál a következő ciklusban.

Martin Schulz megköszönte támogatóinak a bátorságot és az erőt.

„A mai egy nehéz és keserű nap a szociáldemokráciának. Nem sikerült elérni a választási célunkat”

– mondta, majd hozzátette:

„Tovább harcolunk a választási ígéreteinkért és értékeinkért.”

Florian Eder, a Politico tudósítója azt írta a Twitteren: Schulz álló ovációt kapott, mintha ő nyert volna.

Az ARD információi szerint Schulz marad az SPD elnöke, ezt több szociáldemokrata politikus is megerősítette.

Schulz az ARD-nek később azt nyilatkozta, nem merült fel benne, hogy lemondjon a pártvezetésről, noha valószínűleg a háború utáni legrosszabb eredményüket érték el.

Nem ő lesz az SPD frakcióvezetője, de a párt megújítására fog koncentrálni.

A CSU-nak nincs oka ünnepelni

A Politico tudósítója azt írta a Twitteren, hogy az előrejelzések szerint a CSU 38,5 százalékot szerzett Bajorországban, 12-vel kevesebbet mint amire számítottak. „Ez kemény év lesz Merkelnek” – tette hozzá.

Erwin Huber, a CSU volt elnöke csak annyit nyilatkozott:

"Ha az előrejelzések pontosak, az katasztrófa."

Az AfD hajtóvadászatot indít Merkel ellen

Az exit pollok szerint a CDU/CSU-tól jobbra álló AfD 13-13,5 százalékos eredménnyel debütál a szövetségi parlamentben.

Az Azonnali tudósítása szerint Alexander Gauland, az AfD listavezetője az exit pollokat látva úgy fogalmazott:

„Megcsináltuk, bejutottunk a Bundestagba és megváltoztatjuk ezt az országot!”

Hozzátette:

„Azon fogunk dolgozni, hogy a Bundestagban ismét szerepet játsszon, amit az emberek az utcán gondolnak.”

Az MTI tudósítása szerint Gauland kijelentette: "hajtóvadászatot" indítanak Angela Merkel kancellár ellen. Azt is mondta: bármilyen formációban is alakuljon meg az új német kormány, "kemény időkre" kell felkészülnie.

Frauke Petry, az AfD elnöke Gandhit idézte a Twitteren:

„Először megtűrnek téged, később nevetnek rajtad, később harcolnak ellened, majd győzöl.”

Vizsgálóbizottságot kezdeményeznek Merkel menekültpolitikája miatt

Az AfD közben bejelentette: A szövetségi parlament pártjaként vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi Angela Merkel kancellár menekültpolitikája miatt.

Alice Weidel, az AfD kampányát vezető egyik úgynevezett csúcsjelölt a ZDF országos köztelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a Bundestag feladata a kormány ellenőrzése.

Ezért az AfD vizsgálóbizottságot kezdeményez, amely "nagyon világosan foglalkozik majd ennek a nőnek (Angela Merkelnek) a jogsértéseivel"

- mondta a politikus.

Több párt lesz az új Bundestagban

Az exit pollok alapján a kisebb pártok mind erősödtek, és az új Bundestagban az eddigi öt helyett hét párt szerez képviseletet.

Az eddigi ellenzéki pártok közül a Zöldek szerepeltek jobban, támogatottságuk a 2013-ban szerzett 8,4 százalékról 9,2-9,4 százalékra emelkedett.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) a négy évvel ezelőtti 8,6 százalék után a szavazatok 8,9 százalékát gyűjtötte össze.

A 2013-ban kiesett piacpárti, jobboldali Szabad Demokrata Párt (FDP) 10,1-10,5 százalékkal jut vissza a Bundestagba. Christian Lindner FDP elnök azt mondta:

„Ez volt az utolsó ciklus, amikor nem volt jelen az FDP a szövetségi parlamentben. Az FDP-nek mindig helye lesz a társadalom közepében, a liberális szellem a szélsőjobb legtisztább ellenpólusa.”

Reakciók

Cem Özdemir, a Zöldek török származású társelnöke elég erősen fogalmazott a választási eredményre, és egyértelműen az AfD bejutására reagálva. Úgy fogalmazott:

„Olyan köztársaságban élünk, amely megváltozott. A nácik visszatértek a parlamentbe.”

Martin Selmayr, Jean-Claude Juncker kabinetfőnöke, akit az Európai Bizottság valódi vezetőjének neveznek rossz nyelvek, egy jamaikai zászlót tweetelt, utalva a leendő kormány összetételére.

A Deutsche Welle azt írja, hogy miközben sok szó esik a lehetséges koalícióról, nagy figyelem övezi az ellenzéket is. Úgy tűnik, az SPD az ellenzék vezető szerepére készül. Ha belépnének a kormányba, az AfD lenne a vezető ellenzéki párt.

Az FDP és a Zöldek vezetője is nyitottnak mutatkozik arra, hogy az eddigi kereszténydemokrata-szociáldemokrata nagykoalíciót felváltó új kormánykoalíció létrehozásáról tárgyaljanak a választásokon győztes kereszténydemokratákkal.

Az eddig ellenzéki Zöldek egyik csúcsjelöltje szerint pártja "nem lesz egyszerű partner" egy esetleges, a pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett új koalíció kormányalakítási tárgyalásain, és "nehéz megbeszélésekre" számítanak. Katrin Göring-Eckardt elmondta: a Zöldek minden párttal hajlandók tárgyalni az Alternatíva Németországnak (AfD) kivételével.

Christian Lindner, az FDP vezetője jelezte: pártja nyitott a koalíciós tárgyalásokra az Angela Merkel vezette konzervatívokkal, de úgy vélik, "kurzusváltásra van szükség".

A Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald Lauder közleményben gratulált Merkelnek. "Izrael és a zsidó nép igaz barátjaként" méltatta a kancellárt, aki őszintén elkötelezett az antiszemitizmus elleni küzdelem és Izrael Állam védelme mellett.

Az AfD bejutását azonban "visszataszítónak" nevezte. Szerinte a párt

"egy szégyenteljes reakciós szervezet, amely Németország múltjának legszörnyűbb szakaszát idézi és be kellene tiltani, most lehetőséget kapott arra, hogy a parlamentben képviselje hitvány programját".

Tüntetnek az AfD ellen

Kathleen Schuster, a Deutsche Welle riportere képet és videót is posztolt a Twitter-oldalára, amelyeken AfD-ellenes tüntetőt láthatóak. Többek között olyan táblákat tartanak magasba, hogy „Nem a mi választásunk!”