Fellebbezésnek nincs helye, az ítélet azonnal végrehajtandó – orbánizmus, 2017

Varga-Damm Andrea: ilyet a kommunista diktatúra jogtörténetében olvastam.

Varga-Damm Andreát kérdezték a HírTv Egyenesen című műsorában az Orbán-kormány legújabb jogállamiságot támadó kampányáról, a magántulajdonban lévő plakátok lekapirgálásáról. A civilben jogászként dolgozó jobbikos képviselőjelölt leszögezte: a kommunista diktatúra jogtörténetében olvasott utoljára ilyen típusú joghatározatokat.

Az már ismert, hogy eddig kétfajta kormánykritikus hirdetést láthattunk. Az egyiket a Publimont Kft. birtokában lévő plakáthelyeken, amelyet egy magánember bérelt és rendelt meg, illetve egy másik, amelyen Vona Gábor arcképe és a Jobbik-logója látható, és ami a legerősebb ellenzéki párt tulajdonában van.

Vélhetően ez már a kormányzó párt érzékenységét túlságosan is sérthette, főleg úgy, hogy nyáron elfogadtak egy plakáttörvényt azzal a céllal, hogy a Jobbik-üzeneteit elhallgattassák.

Vona: "kétségbeesett aljasság" a jobbikos plakátok leszedetése, de nem adjuk fel, mint a baloldal

A politikus szerint a kormány " politikai bosszúja" valójábannem az erő, hanem a "kétségbeesett aljasság" jele. A közelmúltban írtunk arról, hogy a kormánypártok feles törvénnyel fogták be az ellenzék száját a plakátháborúban. A politikai plakátok kampányidőszakon kívüli betiltása nem kapta meg a kétharmados támogatást, szükség lett egy felvizezett verzióra, hogy elég legyen a feles többség is hozzá.

Varga-Damm Andrea szerint azonban jogilag nem indokolja semmi, hogy a Jobbik plakátjait leszedjék, a magántulajdonban lévő plakátokra nem vonatkozik a fideszes törvénymódosítás - hiszen a Jobbik a saját, és nem pedig bérelt felületen hirdette: "mindennek van határa".

Közölte, a közigazgatási eljárási törvény kimondja, csak a tényállás feltárása után lehet határozatokat hozni. Ám ez nem történt meg a kormányhivatalok részéről. Egy hatósági ellenőrzés során nem ránézésre kell megállapítani, hogy melyik plakát kinek a tulajdona.

"A kommunista diktatúra jogtörténetében olvastam utoljára ilyen típusú joghatározatokat"

- fogalmazott a jobbikos képviselőjelölt. Első fokon jogerős, fellebbezésnek nincs helye, azonnal végrehajtandó, méghozzá azelőtt, hogy egyáltalán értesülnénk az ítéletről - tette hozzá.

Pár órán belül vissza is rakta a leszedett plakátját a Jobbik

Délután írtunk róla, hogy a kormányhivatalok törvénysértő módon elkezdték leszedetni nemcsak a "gengszteres" és és egyéb kormánykritikus plakátokat is, de ezzel egy időben a Jobbik saját tulajdonú plakáthelyein közzétett óriásplakátjait is, amelyeken Vona Gábor szerepel. Most kaptunk azonban egy fotót, amelyen az látható, hogy a Jobbik néhány óra leforgása alatt pótolta azon a zalaegerszegi helyen, amelyről mi is beszámoltunk.

Szakmai véleményét alátámasztva, idézett a Kormányhivatalok határozatából: "a kézbesítésre tett utalástól számított két napon belül" kell leszedni az Orbán Viktor szerint törvénysértő hirdetéseket. Varga-Damm Andrea szerint félő, hogy ez egy minta, és még nem tudni, hogy mi következik ezután.

Ugyanakkor kiemelte azt is, bírósági úton folytatja a plakátháborút a Jobbik.