Nem fogja elhinni, milyen „tisztességes” ember lesz Kósa miniszteri jobbkeze!

Tagadta a korrupciót, de lebukott.

Hétfőn tett miniszteri esküt a Parlament előtt a Fidesz előző frakcióvezetője, Kósa Lajos. A tegnap megjelent Hivatalos Értesítő szerint a rövidítések non plus ultrájának tekinthető MVTNM (igen, ez a minisztérium rövidítése) vezetőjét két államtitkár segíti majd: egyikük a fejlesztések koordinálásáért, másikuk a fejlesztések végrehajtásáért lesz felelős.

Horváth István államtitkár-aspiráns a portál szerint az előbbi poszt várományosa, de nem először kerül bele a hírekbe. Még szekszárdi polgármester volt, mikor a trafikmutyi néven elhíresült fideszes korrupciós botránysorozat egyik főszereplőjévé lépett elő – akaratán kívül. A ma már LMP-társelnök, akkor még a Fidesz színeiben önkormányzati képviselő Hadházy Ákos azt állította róla, hogy a többi szekszárdi fideszes városatyával karöltve bírálta el a dohánykoncessziós pályázatokat. Unortodox módon Horváth és a Fidesz legfőbb bírálati szempontja az volt a trafikpályázatok során, hogy „ne a szocik győzzenek”. (Hadházy az esetet követően hagyta ott a Fideszt.)

Horváth akkor tagadta a vádakat, ám később a hvg.hu megszerezte a hangfelvételt, ami bizonyítja: hazudott a leendő államtitkár.

Emlékezetes: 2013-ban sorozatosan olyan botrányok láttak napvilágot, hogy korábban generációkon keresztül trafikot üzemeltető családi vállalkozások helyett fideszes kötődésű személyek nyertek a dohánykoncessziós pályázatokon. 2013 közepén a dohánytermékeken elérhető garantált profitot 4-ről 10 százalékra emelték Orbánék, hogy a Fideszhez köthető trafikosoknak kedvezzenek.