40 másodpercig volt független Katalónia – a spanyol elnök sem érti teljesen a tegnapi beszédet

Hogy is tetszett mondani?

Kedd este a katalán elnök elmondta, hogy szerinte törvényes volt a referendum, a függetlenségpártiak voltak többségben, így a parlament kötelessége, hogy 2 nappal később kikiáltsa Katalónia függetlenségét.

„Megtettük, amit ígértünk a ciklusunk elején. Mint a kormány vezetője, teljes mértékben bízom abban – és emellé a referendum eredményét is oda tudjuk állítani – hogy az emberek biztosak lehetnek benne, Katalónia független ország lesz.”

Ezután kitört a tapsvihar, az utcán néhányan sírva fakadtak örömükben.

Aztán jött a csavar:

„Ezt fogjuk tenni, nagyon ünnepélyes módon (…), a kormány és magam is azt fogom javasolni a parlamentnek, hogy függessze fel a függetlenség kikiáltását.”

Később kifejtette, hogy párbeszédre törekszik Madriddal a cél elérése érdekében.

Madrid nem érti

Mariano Rajoy, Spanyolország elnöke szintén beszédben reagált az elhangzottakra és feltette a kulcskérdést Puigdemont felé:

„Kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét, vagy sem?”

Majd azt is hozzátette, hogy a spanyol kormány egyáltalán nem hajlandó párbeszédre a függetlenség kérdésében.

Rendkívüli: nem kiáltották ki Katalónia függetlenségét

Puigdemont ismertette a referendum eredményét, melynek értelmében Katalónia független állam szeretne lenni. Hangsúlyozta a párbeszéd fontosságát, hiszen a célt csak lépésről-lépésre tudják elérni, az erőszakra pedig nemet kell mondani. Kérte az Európai Uniót, hogy segítse a folyamatot. A politikus emlékeztetett a referendumot megelőző és követő rendőri erőszakra.