"Nagyon, nagyon jó kezdet" - Túl van a koalíciós tárgyalások első fordulóján Kurz és Strache

Jól alakul az FPÖ és az ÖVP násztánca.

Bár a tárgyalások akár még hetekig is eltarthatnak, a két pártvezető optimista hangvételű közös sajtótájékoztatóján pozitívan értékelte a kezdést.

A mostani megbeszélésen a két tárgyalódelegáció a legfontosabb témákról állapodott meg, a jövő hétfőn folytatódó üléssorozaton az alábbi kérdésekben próbálnak majd közös nevezőre jutni:

  • szociálpolitikai, társadalmi méltányossági irányvonalak,
  • az igazságszolgáltatás reformja,
  • közös kormányzati irányvonal kialakítása,
  • Ausztria jövője,
  • biztonságpolitika, honvédelem és közbiztonság/rendfenntartás, valamint
  • az állam és a társadalom viszonya.

A másik legfontosabb napirendi pont Ausztria pénzügyi helyzetének átfogó felmérése volt, melyet Heinz-Christian Strache javasolt.

Sebastian Kurz hangsúlyozta: mindenképp szükség van az osztrák állam gazdasági működésének áttekintésére, hogy lássák, hol folyik el pénz a rendszerből, és megtalálják és kiaknázzák a most még rejtve lévő növekedési lehetőségeket.

Strache méltatta az ÖVP nyitottságát és a tárgyalások konstruktív atmoszféráját, majd ő is az államigazgatás legmélyebb rétegeit is érintő büdzséfeltárás fontosságáról beszélt, aminek szerinte minden szegmenst érintenie kell majd. Elmondása szerint a már létező minisztériumok működésének és hatékonyságának megítélését a fentebb felsorolt témák mentén vizsgálják majd. Újságírói kérdésere külön kiemelte, hogy az Európával és az EU-val való kapcsolat például az "állam és a társadalom viszonya" kategóriába esik majd.

Azt mindkét vezető politikus fontosnak tartotta aláhúzni, hogy a tárgyalások során a minőséget és nem a gyorsaságot tartják majd szem előtt, épp ezért a párhuzamos tárgyalások lehetőségét is kizárták (ezzel gyakorlatilag borítékolható is az ÖVP-FPÖ koalíció - a szerk.).

Kurz arra a kérdésre, hogy mikor várható megegyezés, karácsonyt jelölte meg reális célnak. Strache hozzátette: ha megszületik a megegyezés, az az osztrákok számára ezért is "ünnepnap lesz".

Az osztrák sajtó a tárgyalásokkal kapcsolatban emlékeztetett, hogy a most formálódó koalíció egy pénzügyileg sokkal stabilabb Ausztria irányítását veheti át, mint az előző szociáldemokrata-néppárti vezetés 2013-ban.

A sajtótájékoztatón újságírói kérdésre szóba került, hogy melyik párt milyen kormányzati pozícióra számíthat, illetve kik lehetnek a jövőbeli miniszterek, de erre Kurz és Strache egyelőre csak annyit mondott, hogy a közeljövőben derülhet ki pontosan milyen arányban osztják el a miniszteri székeket, és kik lesznek a kormány tagjai.