Szent László öröksége: Költeményekben és dalokban a lovagkirály élete – Lemezelőzetes videóval!

„Mikor hirtelen angyal tűnt fel az égen / kezében messze fénylő arany Korona”

A Szent László öröksége címet kapott verseskötet, és a mű szövegeinek dalokba öntött megzenésítését tartalmazó lemez bemutatójára november 19-én, a budakalászi Kós Károly Művelődési Házban kerül sor. A zenés darab költeményeinek, szövegeinek szerzője Dr. Varga Tibor jogtörténész, a Szent Korona Szabadegyetem alapítója, a Szent Korona Országáért Alapítvány elnöke, a hangos melléklet pedig Szebelédi Zsolt, a P. Mobil dobosa, és a VálaszÚt zenekar énekes-dobosának munkája.

Szebelédi Zsolt:

„A kiadvány az ArchiRegnum Kiadó gondozásában lát majd napvilágot, mely szövegvilágában Szent László életét és csodatételeit mutatja be, zeneileg pedig a klasszikus- és a modern rock stílusjegyeit hordozza magán, megspékelve autentikus, akusztikus és népzenei elemekkel. A megjelenés napján egy lemezbemutató koncertet tartunk a budakalászi Kós Károly Művelődési Házban, ahol már kapható lesz az új lemez.
Az eddigi fellépések alkalmával nagyon jó fogadtatása volt az új daloknak. A nyáron megjelent Bátorság, bátorság című számunkat – amihez klip is készült –, már éneklik a koncerteken. Az album egy másik tételéhez készített új videót is már leforgattuk, ezt az év végén tervezzük bemutatni.”

„Április-május környékén kezdtük el rögzíteni az új anyagot. Először az volt a tervünk, hogy a nyár végén adjuk ki a lemezt, de aztán úgy döntöttünk, hogy a megjelenést inkább eltoljuk az év végéig. Ez jó ötletnek bizonyult, ugyanis nagyon sokat kellett dolgozni az anyagon, hogy úgy szóljon, ahogy ez a produkció megérdemli. A felvételek, keverés és a mastering Sáfár József „Öcsi” (ős-P.Box) keze munkáját dicséri.”

Dr. Varga Tibor:

„A mai fiatalok nem tudnak a minimum ezeréves magyar királyságról. Se az elcsatolt részeken, se a megmaradt országban. Mindent elkövetnek a hatalmon lévők, hogy elfelejtsék a dédapjukat, dédanyjukat. Szent László pedig még idegenebb számukra, mintha nem is létezett volna. Ez pedig azt jelenti, hogy elveszett a szeretet őseink iránt. Szeretni pedig azt jelenti, hogy olyat megtesz az ember a másikért, amit magáért nem csinálna meg, ezt hívják áldozatnak. Erről szólnak majd a további koncertek is a Historica, a Kerecsen és a VálaszÚt zenekarok szereplésével, amelyek a tervek szerint december 28-án, és 29-én kerülnek majd megrendezésre! A folytatás tehát következik, a turné címe: Ki van otthon?”

A két szerzőnek köszönhetően portálunkon debütál a hivatalos albumelőzetes videó!

Szebelédi Zsolt:

„Úgy gondolom, hogy ezzel az albummal újra kitoltuk a határainkat. Sokféle hangulat megtalálható a korongon, és sok olyan motívum jelenik meg, ami az eddigi VálaszÚt lemezekre nem volt jellemző. A legszembetűnőbb változás az, hogy a szövegeket – amik igazából versek – dr. Varga Tibor írta, aki hiteles történelmi hátteret adott az anyaghoz, és több ötlettel is gazdagította a szerzeményeket. A verseket én zenésítettem meg, körülbelül három hónap alatt, és a zenekarral – Móczár László és Tenkes Tamás gitárosokkal, és Szergej Szklyárov basszusgitárossal – közösen hangszereltük meg.
A lemez különlegessége továbbá, hogy Tibor verseskötetének CD mellékleteként fog megjelenni, amiben a szöveg angol és lengyel versfordításai is megtalálhatóak lesznek. A november 19-i lemezbemutatón már kézbe vehető lesz a kiadvány, ezt követően pedig Tibor előadásain, és a Szent Korona Országáért Alapítvány rendezvényein lehet megvásárolni. De természetesen a zenekartól is be lehet szerezni, most még elő is rendelhető a valaszutofficial@gmail.com címről.”