"Választási időszak van, a bérunió pedig gyökeres változást hozhat" - Véli a bérunió román kezdeményezője

Dragoş Tîrnoveanu a romániai kampánystartról nyilatkozott portálunknak.

A hónap elején indult útjára a romániai béruniós kampány, mik a tapasztalatai, nehéz lesz összegyűjteni a szükséges aláírásokat?

Úgy vélem, mindannyian tisztában voltunk vele, hogy ez a kezdeményezés nem lesz könnyű, de az első romániai körútunk optimista hangnemben zárult, jól fogadták az üzenetünket, az embereket és a médiát pedig érdekelte a téma. Maga az élmény nagyon érdekes volt, mert nagyon eltérő hátterű és politikai beállítottságú emberekkel találkoztunk,

"akik szinte kivétel nélkül hajlandóak voltak őszinte párbeszédet folytatni a témáról,"

ami határozott reménnyel tölt el azzal kapcsolatban, hogy sikerül összegyűjtenünk a kellő szignómennyiséget.

Romániában is megkezdődött a béruniós kampány

A Jobbik országgyűlési képviselője elmondta: román kollégájával öt állomást érintő erdélyi kampánykörútra indul, amelyen ismertetik a kezdeményezést, szakszervezeti vezetőkkel és más érdeklődőkkel tárgyalnak. Gyöngyösi elmondta: mind Magyarország, mind Románia lakói több mint tíz éve várják, hogy a bérek és az életszínvonal felzárkózzon a nyugat-európai szinthez, de mindkét országban keveset tettek a kormányok e cél eléréséért.

A körút Erdélyben kezdődött, ami a magyar-román viszony szempontjából finoman foglamazva is egy érzékeny terület. Miért éppen itt, és hogy reagáltak az ott élők a béruniós kezdeményezésre?

Semmiképp sem használnám az "érzékeny" kifejezést. Szerintem Erdélyben az emberek nemzetiségtől függetlenül tisztelik egymást és épp olyan normális életet élnek, mint Románia vagy Európa más régióiban.

"A kezdeményezés egyik központi gondolatát épp a kelet- és középeurópai polgárok által megélt közös sors és tapasztalatok adják, és hogy miként tudnak együttes erővel a változás közös hangjaként működni."

Kijelenthetem, hogy ez az üzenet nagyon pozitív fogadtatásra lelt mind a lakosság, mind az újságírók körében.

"Például Székelyudvarhelyen az egyszerű emberekkel beszélgetve valóban azt éreztem, hogy nyitottak és érdekli őkat az általunk azonosított probléma, és nem kellett különösebben győzködni őket, hogy aláírják az íveket."

Egy részük azt is elmesélte, hogyan vándoroltak az unokáik Nyugat-Európába dolgozni, és hogy már jó, ha évente egyszer látják őket.

Nagyobb bajban vannak, mint mi: Romániát és Székelyföldet sem kíméli az elvándorlás

A béruniós aláírási kampány erdélyi állomásain kiderült az alacsony bérek miatt sokan családjukkal együtt hagyták el szülőföldjüket. Magasabb, kiegyenlített bérekkel számos elvándorló visszatérne.

A politikai pártok és a civil szervezetek reagáltak a kampánystartra? Milyen a megítélése annak, hogy nem csak magyarokkal, de egy "szélsőjobboldalinak" titulált párttal működik együtt?

Gyöngyösi Márton és én is többször hangsúlyoztuk a körút során, hogy ez elsősorban nem politikai, hanem civil kezdeményezés. Minden politikai erő felé nyitottak vagyunk, ami segíteni szeretné a bérunió megvalósulását, ameddig tiszteletben tartja a nyilatkozatunkban foglalt alapelveket.

"Ez nem arról szól, hogy a politikai skála jobb, vagy baloldalán állunk, hanem hogy mit tehetünk az életminőségünkért és az elkövetkező generációk jövőjéért?"

A CNSLR-Frăția (Szabad Szakszervezetek Országos Szövetsége Romániában - Testvériség) szatmárnémeti ága például támogatja a törekvéseinket - ez egy a jelentős romániai szakszervezetek közül, melyek körében remélhetőleg további támogatókra is lelünk.

A román sajtó mekkora érdeklődést tanúsít a kampány iránt, és hogyan értékeli a Jobbikkal való együttműködését?

"Kellemes meglepetést, hogy a sajtóbeszámolók többsége korrekt és objektív volt."

Különösen annak örülök, hogy a helyi médiában megjelent cikkek zöme tárgyilagos maradt, és nem tért át olyan témákra, melyeknek jóval több politikai vetülete van. A Jobbikkal való együtműködésem kapcsán szeretnék ismét leszögezni egy dolgot, amit minden fórumon és sajtótájékozattón elmondtam:

"Nem szeretnék egy olyan generáció tagja lenni, ahol mindenki a saját zárt média- és információbuborékában él, és csak olyan híreket és közösségimédia-tartalmakat fogyaszt, amelyek megerősítik a saját politikai és társadalmi nézeteit, mert ez csak az elidegenedést segíti elő, különösen a politikai ideológiák mentén."

"Természetesen nem értek egyet mindenben a Jobbik politikájával és programjával, de a lényeg, hogy konstruktív párbeszédet folytatunk, és igyekszünk arra koncentrálni, amiben egyetértünk."

A kelet és nyugat közti gazdasági egyenlőtlenség egy ilyen téma, és remélem, hogy minden partnerünkkel folytathatjuk a közös munkát - nem csupán Kelet-Közép Európában -, hogy megoldást találjunk rá.

Egy komoly felvetéssel kapcsolatban is kíváncsi lennék a véleményére: nemrég a Fidesz-közlei 888 azzal vádolta önt, hogy "a román hírszerzés embere", a Newsint.ro mögött álló szervezetet pedig "hírszerzéssel, elemzéssel és információk értékelésében jártasként" jellemezték. Mit szól ezekhez a súlyos gyanúsításhoz?

"Hogy őszinte legyek, amikor először olvastam az úgynevezett "elemzést", teljesen ledöbbentem, mert ez volt az első alkalom, hogy személyeskedő támadást intéztek ellenem a sajtóban."

Újságírói szempontból rendkívül színvonaltalan a "cikk", mivel úgy tálal nyilvánosan hozzáférhető adatokat, hogy az olvasó egy bizonyos következtetésre jusson általa. A Newsint.ro egy külpolitikának szentelt felület, ami Kelet-Ázsiáról, Amerikáról, Eurázsiáról, a Közel-Keletről és Európáról szóló híreket, elemzéseket és interjúkat jelentet meg, illetve ezekről szóló eseményeket szervez. Ráadásul az oldal számára sem Közép-Kelet-Európa, sem Magyarország nem kiemelt téma.

Egyébként szerintem nem azért kaptam egy ilyen támadást, mert részt veszek a béruniós kampányban, sőt még csak nem is azért, mert románként könnyű célpontnak számítok, hanem azért, mert

"választási időszak van, a bérunió pedig gyökeres változást hozhat, amivel kapcsolatban jó jel, hogy még a Jobbik politikai ellenfelei is így gondolják".

Úgy gondolom, hogy az ilyen személyeskedő támadások csak elterelik a figyelmet a fő témáról:

"a Kelet-Közép-Európából nyugtra irányuló gazdasági migráció káros hatásairól".

Kész vagyok bármelyik magyarországi politikai szereplővel vagy magánemberrel párbeszédet folytatni, aki nem ért egyet a polgári kezdeményezés nyilatkozatában lefektetett gondolatokkal, ha így olyan konstruktív végeredményre juthatunk, amivel jobbá tehetjük a kelet-közép-európai életkörülményeket.

Bérunió Romániában: "nem vennék benne részt, ha nem tartanám megvalósíthatónak"

Külpolitikai elemzőként dolgozva az itteni újságírói szcénát vibrálónak és sokszínűnek látom. Az internet és a közösségi média felemelkedése sok teret biztosít kicsi, butikszerűen működő szervezeteknek, akik különböző kül- és geopolitikai elemzéseket, híreket akarnak eljuttatni a nagyközönséghez. Az EU és az orosz érdekszféra határán nagy igény mutatkozik az elemzésekre és tényekre, amelyek ezeknek a szakértőkből és hallgatókból szerveződő grassroot-műhelyeknek jó táptalajt biztosít.