2017. 11. 24. 12:45
MTI nyomán

Jamaica után Kenya nemzeti színeit tanulja Németország

Hajlandó tárgyalni a megrekedt kormányalakítási folyamat előmozdításáról a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) - döntött a párt vezetése péntek hajnalban. Nem kizárt, hogy a Zöldeket is bevennék a koalícióba. 

A szociáldemokrata tartományi miniszterelnökök részvételével tartott elnökségi ülés után Hubertus Heil főtitkár elmondta, hogy

az SPD készen áll megbeszéléseket folytatni más pártokkal.

Szavai szerint a szociáldemokraták nyílt végű, nem feltétlenül a kormányzati szerepvállalásra irányuló tárgyalásokat kívánnak folytatni

Az első találkozókat legkorábban december elején tarthatják meg, miután Frank-Walter Steinmeier államfő befejezi az egyeztetéseket a szövetségi parlament (Bundestag) pártjaival, és javaslatot tesz arról, hogy miként próbáljanak meg új lendületet adni az úgynevezett Jamaica-koalícióról folytatott tárgyalások kudarca miatt leállt kormányalakításnak.

Az SPD elnöksége hétfőn, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek koalíciós egyeztetésének kudarca után még egyhangúlag megerősítette, hogy nem folytatják a 2013-ban kezdett kormányzást a CDU/CSU-val. 

Azóta heves vita bontakozott ki a pártban arról, hogy helyes-e a nagykoalíció elutasítása. A pártvezetés csütörtökön azután tárgyalt ismét a pártok színe (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány gondolatának bukása révén előállt új helyzetről, hogy Martin Schulz pártelnök megbeszélést folytatott az államfővel a kiútról.

Az SPD elnöke és Frank-Walter Steinmeier tárgyalása a vártnál tovább tartott, és a kibővített elnökségi ülés is rendkívül hosszú volt, nyolc órán át tartott. Közben megjelentek értesülések arról, hogy Martin Schulz lemond a pártelnöki tisztségről. Ezt cáfolták, a párt hivatalos állásfoglalása szerint senki sem követelte az elnök távozását, és Martin Schulz nem is ajánlotta fel, hogy lemond.

Az eddigi nyilatkozatok alapján az SPD-nek leginkább az okoz dilemmát, hogy

a középen elhelyezkedő néppártok - CDU/CSU, SPD - nagykoalíciójának folytatása a széleken elhelyezkedő kisebb pártok további erősödéséhez,

és a szeptemberi Bundestag-választáson jelentősen meggyengült kormánypártok hanyatlásának folytatódásához vezethet. Ráadásul nem is lehet biztosra venni, hogy sikerül újabb koalíciós szerződést kötni a CDU/CSU-val, mert a megállapodáshoz a tagság támogatását is meg kellene szerezni egy pártszavazáson, és a nagyjából 450 ezer fős pártban igen népszerűtlen gondolat a nagykoalíció folytatása.
 
Azonban az előrehozott választás legalább ennyire veszélyes lehet, a kormányalakítás kudarca miatt csalódott választók az SPD-t is megbüntethetik, így a szeptemberi választáson elért történelmi mélypont, 20,5 százalék alá zuhanhat a párt támogatottsága. A Bundestag-frakció számos tagja erre a veszélyre hivatkozva sürgeti a kormányzás folytatását, a német sajtó értékelése szerint főleg azért, mert tartanak frissen szerzett mandátumuk elveszítésétől.
 
Szóba jöhet egy CDU/CSU-vezetésű kisebbségi kormány külső támogatása is, bár Angela Merkel az eddigi nyilatkozataiban elutasította a kisebbségi kormányzás lehetőségét.

Két tekintélyes, veterán szociáldemokrata politikus pénteken egy újabb lehetséges forgatókönyvvel,

a Kenya-koalíció gondolatával állt elő.

Wolfgang Thierse, a Bundestag volt SPD-s elnöke és Gesine Schwan, a párt korábbi államfőjelöltje a Berliner Zeitung című lap beszámolója szerint sürgeti, hogy

kezdődjék tárgyalás a CDU/CSU, az SPD és a Zöldek kormányzati együttműködéséről.

A pártok színe (CDU/CSU: fekete, SPD: piros, Zöldek: zöld) alapján elnevezett Kenya-koalíció "kreatív megoldás" lenne a Jamaica-koalíció bukására - írta a két befolyásos szociáldemokrata politikus egy nyílt levélben, amelyet Andrea Nahles-nek, a Bundestagban működő frakció vezetőjének címeztek.

2014-ben Türingiában szövetségi állami szinten már szóba került (ám később nem valósult meg) ez a felállás. Az elképzelést akkor "Afganisztán-koalíciónak" hívták a sajtóban. A migrációs válság után - pláne, hogy a Zöldek és a szocdemek is kifejezetten ellenzik a menekültpolitikai szigorításokat - média most kénytelen volt egy kevésbé vészjóslóan hangzó másik országot keresni, amelynek fekete-piros-zöld zászlója van.