Erre figyelmeztesse idős szüleit vagy nagyszüleit, mielőtt őket is meglopják az „unokázós” csalók

Mindenüket odaadják a csalóknak.

A hatóság beszámolója szerint a sértett elhitte a nő által közölteket, és a később házához érkező férfinak több millió forintot adott át. Ezt követően döbbent rá, hogy becsapták ezért bejelentést tett a rendőrségen.

A pénzt átvevő személy Magyar Gáborként mutatkozott be, 30 év körüli, körülbelül 170 cm magas, rövid hajú férfi, aki a bűncselekmény elkövetésekor fekete keretes szemüveget, sötét színű baseball sapkát, sötét színű dzsekit és szürke nadrágot viselt. Róla egy biztonsági kamera felvételt készített.

A rendőrök az alább olvasható bűnmegelőzési tanácsok megfogadására hívják fel az állampolgárok figyelmét, különös tekintettel arra, hogy az elmúlt időszakban több hasonló jellegű bűncselekményről is érkezett bejelentés. A csalók az időskorú áldozatot az unoka, vagy más hozzátartozó nevében telefonon hívják fel, majd különböző indokkal pénzt kérnek.

A leggyakoribb színlelt okok:

  • Az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
  • Az unoka, vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
  • A hozzátartozó olyan bajba, helyzetbe került, amelynek megoldása csak azonnali nagyobb összegű készpénzzel lehetséges.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a kiszemelt idős emberek ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát, hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik.

Fontos tudni, hogy a csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak. Ezért lehetőség szerint ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják.

Továbbá soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt. Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, ha van, gépjárművük rendszámát is.