Újabb találgatások: ezért tűnhetett el az argentin tengeralattjáró

"Számításba véve, hogy egy robbanásról kaptunk hírt, és tudjuk hogy a hajó fedélzetén nem voltak torpedók (...), azt a következtetést lehet levonni, hogy a robbanást magas hidrogénkoncentráció váltotta ki"

- mondta a szóvivő Bahía Blanca városban tartott sajtóértekezletén, amelyet a helyi televízió közvetített.

Balbi azt is hangsúlyozta, hogy áramellátás rendszerében tapasztalt probléma, amelyről a tengeralattjáró személyzete utolsó kapcsolatfelvételekor beszámolt, azzal volt összefüggésben, hogy víz került az akkumulátorokra, és nem az akkumulátorokból eredő hibával.

A szóvivő ezzel nyilvánvalóan kisebbíteni igyekezett a La Nación című argentin napilapnak azt az értesülését, amely szerint szabálytalanságok, visszaélések történtek a 2008 és 2013 között átfogó felújításon átesett dízel-elektromos meghajtású tengeralattjáró akkumulátorainak beszerzése körül.

A La Nación egy 2015-16-os védelmi minisztériumi jelentést idézett, amely szerint a Németországban épített és 1985-ben szolgálatba lépett merülőhajó átfogó felújításakor nem tartották be az előírásokat és a megfelelő szabványokat, az akkumulátorok beszerzésekor pedig előnyt biztosítottak bizonyos cégeknek.


Oscar Aguad védelmi miniszter, aki szintén részt vett a Bahía Blanca-i sajtóértekezleten, arról beszélt, hogy az argentin hatóságoknak nincs olyan információjuk, amely szerint a tengeralattjárót torpedótalálat érhette. "Ezt a feltételezést valójában ki kell zárnunk" - mondta.

A miniszter és a hadiflotta szóvivője egyaránt hangsúlyozta, hogy folytatják a 11 napja megkezdett kutatást a fedélzetén 44 tengerésszel eltűnt tengeralattjáró után.

Állítólag nem hajtott végre titkos küldetést a tengeralattjáró

Semmiféle titkos vagy egyéb különleges küldetést nem hajtott végre a San Juan argentin tengeralattjáró, amely több mint egy hete az utolsó bejelentkezését követően eltűnt - szögezte le pénteken Buenos Airesben a dél-amerikai ország haditengerészetének szóvivője, aki valószínűtlennek tartotta azt a feltételezést is, hogy a tengeralattjárót támadás érte.