Lebontanak egy 133 éves házat, amit nemrég újítottak fel

A kifogástalan műszaki állapotban lévő épület homlokzatát pár éve felújították, magyarul nem egy romhalmazról van szó, a tetejébe pedig védett épület.

Mint írják: kétségtelenül nem egy kiemelkedő remekmű, nem olyan fontos alkotás, mint mondjuk a Ferencvárosban a közelmúltban lerombolt romantikus stílusú ház. De a Paulay Ede utcának ezen a szakaszán egy olyan, viszonylag egységes utcakép alakult ki, amelyet nagyon nem kellene megbontani. 

Az önkormányzathoz benyújtott kérelemben Bor Ferenc művészettörténész azt írja, hogy "a már megépültekor is korszerűtlen bérház, többszörösen átépítve, mára már semmilyen építészettörténeti értéket nem hordoz."

Ezzel szemben a tervtanács 2009-ben, amikor először jelentkeztek egy új, állítólag színvonalas épület tervével, azt írta állásfoglalásában, hogy bár a ház "a környező historikus épületek színvonalánál alacsonyabb építészeti minőséget képvisel", a "neoreneszánsz homlokzatú épület lebontását nem támogatja, hanem a zártsorú beépítéssel egységes utcaképet adó épület felhasználásának újbóli átgondolását javasolja."

Szóval ezt a házat szerintük akkor sem kell lebontani, ha önmagában nem értékes. Ugyanis a városszövet szempontjából fontos szerepe van. Nem véletlenül van a környezete miatt védelem alatt - írja a blog. 

Egyelőre annyit tudni, hogy ami ideépül az egy "többszintes irodaház tetőszinti lakásokkal, földszinti üzlethelyiséggel, Radnóti Színházat szolgáló színpadrésszel és beszállítófolyosóval, illetve töbszintes mélygarázzsal".