Két palesztin áldozata van Jeruzsálem státusza miatt kialakult tüntetéseknek

A palesztinok gumiabroncsokat égettek és kövekkel dobálták az izraeli katonákat, akik tüzet nyitottak a zavargások két fő felbujtójára.

Az MTI jelentése szerint az izraeli hadsereg is megerősítette, hogy katonáik megöltek két palesztin felkelőt, további 35-öt pedig megsebesítettek a Gázai övezet és Izrael határa mentén pénteken.

A palesztin egészségügyi minisztérium elmondta, hogy az egyik halálos áldozat egy 30 éves Mahmúd al-Maszri nevű férfi volt, aki Hán Júnisz település közelében, az izraeli és palesztin területeket szétválasztó kerítésnél tüntetett. A másik halálos áldozat kilétéről nincsenek információk.

Az izraeli fegyveres tűzben további 35 palesztin szenvedett sebesüléseket, kettőjüknek válságos az állapota.

Az izraeli hadsereg elmondása szerint a palesztinok gumiabroncsokat égettek és kövekkel dobálták az izraeli katonákat, ezért a felbujtókra tüzet nyitottak.

A palesztin területeken kirobbant erőszakos tiltakozások nem csak a Gázai övezetre korlátozódnak: Ciszjordániában is összecsapások voltak izraeli katonák és palesztin tüntetők között.

Trump bejelentésére a Hamász palesztin mozgalom, amely a Gázai övezetet uralja, felkelésre (intifádára) szólított fel, vélhetően ennek hatására törtek ki az erőszakos tiltakozások a palesztin területeken.

„Halál Amerikára!" - jöhet a harmadik intifáda, összecsapások kezdődtek Ciszjordániában

A fél világ tiltakozott ellene, de Donald Trump mégis elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, ennek előzményeiről bővebben itt írtunk: Az Egyesült Államok és úgy általában a világ inkább kitér a Jeruzsálem státuszával kapcsolatos kényes kérdések elől, ezt most felrúghatja Trump, egyértelműen állást foglalva az izraeliek mellett.

A világ számos országában is muszlim tüntetők vonultak az utcára a pénteki ima után. Ciszjordániában, Egyiptomban, Jordániában, damaszkuszi palesztin menekülttáborokban, Libanonban, Törökországban, Pakisztánban, a vitatott hovatartozású Kasmírban, Indonéziában, Malajziában, Szudánban, Tunéziában, Bahreinban és Irakban is több százas, néhol pedig több ezres tömegek tüntettek Trump döntése ellen.

Beszámolók szerint ezeken a tüntetéseken a palesztin területekhez hasonlóan amerikai és izraeli zászlókat, Donald Trumpot ábrázoló képeket és bábukat égettek. "Le Amerikával! Le Izraellel!" - skandálták a demonstrálók beszámolók szerint.