„Halál Amerikára!” – jöhet a harmadik intifáda, összecsapások kezdődtek Ciszjordániában

Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, a Hamász ezért meghirdette a harmadik intifádát. A Hezbollah-t támogató újság „Halál Amerikára!” felütésű címlappal jelent meg, Ciszjordániában már összecsapások kezdődtek.

A fél világ tiltakozott ellene, de Donald Trump mégis elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, ennek előzményeiről bővebben itt írtunk:

Trump még idén összeugraszthatja a Közel-Keletet

Az Egyesült Államok és úgy általában a világ inkább kitér a Jeruzsálem státuszával kapcsolatos kényes kérdések elől, ezt most felrúghatja Trump, egyértelműen állást foglalva az izraeliek mellett. A nyugati államok külügyminisztériumai eddig elkerülték, hogy akár csak gesztus értékű jelzésekkel, de elismerjék Izrael fennhatóságát a városban, a döntést az izraeli-palesztin béketárgyalásokra bíznák.

Iszmáil Haníja, a Hamász politikai vezetője csütörtökön hadüzenetnek nyilvánította Trump döntését. Az MTI tudósítása szerint Haníja pénteki kezdettel meghirdette a felkelést, az újabb intifádát az izraeli megszállással szemben.

„Csakis úgy lehet megbirkózni az Egyesült Államok támogatását élvező cionista politikával, ha új intifáda indul a megszállás ellen, és dicséretes ellenállás kezdődik vele szemben.”

Jeruzsálem már ötven éve Izrael ellenőrzése alatt áll, de Washington jelképes döntése tényleg gyúpontja lehet az újabb felkelésnek.

Intifáda?

Palesztin felkelés az izraeliek ellen. Az első 1987-től 1991-ig tartott, a második 2000-től 2005-ig, ezek több ezer halálos áldozatot követeltek.

El is kezdődött?

Csütörtökön már zajlottak az első összecsapások, a Gázai övezetben Hán-Júszintól keletre, Ciszjordániában Hebronnál és Túl-Karmnál, de Jeruzsálem óvárosában a Damaszkuszi kapunál is. Az izraeli haderő további zászlóaljakat vezényelt Ciszjordániába.

Az Euronews videója a kezdődő összecsapásokról:

Euronews magyarul

ÉLŐ] Összecsapások Ciszjordániában

Hezbollah

A libanoni Hezbollah szervezethez közel álló al-Akbár hírlap

„Halál Amerikára!”

felirattal a címlapján jelent meg csütörtökön.

Ez is egyértelmű üzenet, de Haszan Naszrallah vezető 18 órától tart televíziós beszédet a kialakult helyzetről. Előrejelzések szerint bejelentheti, hogy a döntés felhatalmazza a Hezbollah-ot, hogy háborút indítson. Ez azért veszélyes, mert rakétáikkal elérhetik Tel-Aviv városát.

Az újság Trumpot az USA új Balfourjának nevezi, amivel az I. világháborús brit külügyminiszterre, Arthur Balfourra utalnak. Ő adta ki az első olyan nyilatkozatot, ami nagyhatalmi támogatást biztosított a zsidók palesztinai letelepedésének.